Acțiunile europene au reluat declinul, afectate în special de sectorul auto

Acțiunile europene au reluat declinul, afectate în special de sectorul auto
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 aug 2016

Acțiunile europene au revenit pe scădere vineri, afectate mai ales de sectorul auto, după ce joi au încheiat ședința de tranzacționare pe verde, pentru prima data în această săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 13:30, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu circa 0,4%, toate sectoarele fiind în coborâre. Joi, indicele pan-european a urcat cu 0,7% joi după patru ședințe consecutive de declin. Pe parcursul săptămânii, acțiunile europene au pierdut circa 1,6%.

Indicele Stoxx Europe 600 Automobiles and Parts, al companiilor din sectorul auto, consemna vineti un declin de 1,3%.

Acțiunile producătorului auto german BMW erau în scădere cu 2,8%, în condițiile în care banca americană Goldman Sachs a revizuit în scădere ratingul acordat acestuia, de la “recomandat pentru cumpărare” la “neutru”.

Reprezentanții băncii spun că recomandarea pentru cumpărare se baza, predominant, pe diferența dintre valoarea de piață și valoare intrinsecă a acțiunilor BMW, dar avansul consemnat de producător pe bursă trimestrul trecut limitează potențialul de creștere în următoarea perioadă. Totodată, industria auto se confruntă cu o serie de provocări, în contextul în care cererea a atins deja vârful în SUA, iar Europa nu este departe de acest punct. O altă provocare este reprezentată de orientarea spre autovehicule electrice, care ridică probleme producătorilor de automobile clasice.

Acțiunile Fiat erau în scădere cu 2,7%, Daimler cu 1,5%, iar Peugeot cu 0,98%.

Acțiunile băncii italiene Banca Monte dei Paschi di Siena erau în coborâre cu  2,3%. Directorul general al băncii, Fabrizio Viola, și fostul președinte, Alessandro Profumo, sunt investigați de autorități în legătură cu falsificarea raportărilor contabile. Scandalul ar putea afecta și mai tare banca, care se confruntă cu problema creditelor neperformante foarte ridicate și a pierdut pe parcursul anului aproximativ 80% din capitalizarea bursieră.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
actiuni
sectorul auto
bmw
fiat
bursa