Acțiunile europene scad, afectate mai ales de titlurile din sectorul energetic și turism

Acțiunile europene scad, afectate mai ales de titlurile din sectorul energetic și turism
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 mai 2016

Acțiunile europene scad influențate de evoluția negativă a cotațiilor petrolului, declinul titlurilor din turism și transport aerian, dar și de posibilitatea ca Rezerva Federală (Fed) a SUA să majoreze dobânda cheie în iunie, mai devreme decât estimau analiștii, informează MarketWatch și CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 17:30, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu circa 1%, în contextul în care cotațiile petrolului înregistrează scăderi de aproape 3%, pe fondul aprecierii dolarului și al creșterii stocurilor de țiței în SUA.

În urma scăderii prețului petrolului, acțiunile Tullow Oil era în scădere cu 7,4%, iar BP și Royal Dutch Shell cu circa 1,5%.

Petrolul este afectat de datele publicate de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA),  potrivit căreia, stocurile de petrol din SUA au crescut săptămâna trecută cu 1,3 milioane de barili, în pofida faptului că analiștii și investitorii estimau un declin.

Totodată, cotațiile petrolului sunt influențate negativ de aprecierea dolarului, în urma afirmațiilor oficialilor Fed, care au sugerat că rata dobânzii ar putea fi majorată în iunie dacă economia va da în continuare semne de revenire și avansul lent din primul trimestru se va dovedi temporar. Creșterea dobânzilor în SUA duce la aprecierea monedei americane, ceea ce se reflectă în reducerea cotațiilor petrolului și materiilor prime, exprimate în dolari. Pe de altă parte, dobânzile scăzute fac ca investitorii să se orienteze spre active mai riscante, cum este țițeiul.

Acțiunile companiilor de turism și de transport aerian înregistrează și ele scăderi  după prăbușirea unui avion al operatorului EgyptAir, care efectua o cursă între Paris și Cairo.

Acționarii London Stock Exchange vor vota fuziunea cu bursa de la Frankfurt după referndumului legat de Brexit CITEȘTE ȘI Acționarii London Stock Exchange vor vota fuziunea cu bursa de la Frankfurt după referndumului legat de Brexit

Astfel, acțiunile companiei de turism Thomas Cook Group înregistrau o scădere de 18,5% pe bursa londoneză, atingând minimul ultimilor trei ani. Declinul este accentuat și de pesimismul companiei privind perspectivele financiare.

Acțiunile Air France-KLM erau în coborâre cu 1,6%, iar International Consolidated Airlines Group, proprietarul British Airways, și Deutsche Lufthansa, cu 0,4%. Acțiunile AccorHotels, care deține și Ibis, erau în coborâre cu 1,5% pe bursa de la Paris, iar cele ale Intercontinental Hotel Group pierduseră 3,2% pe bursa de la Londra.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx europe 600
petrol
fed
turism
egyptair
dobanda