ANALIZĂ PROFIT TV Copy paste pentru Dow Jones, peso-ul chilian la minim istoric și liniște la BVB

ANALIZĂ PROFIT TV Copy paste pentru Dow Jones, peso-ul chilian la minim istoric și liniște la BVB
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 13 nov 2019

Zi interesantă pe Wall Street ieri, cu creșteri pentru indicii S&P500 (+0,16%) și NASDAQ (+0,26%), ceea ce înseamnă noi cifre record, și o situație de-a dreptul rarissimă și neobișnuită pentru DJIA , care a terminat sesiunea la exact aceeași cotație din urmă cu 24 ore (27,691.49).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii au așteptat discursul președintelui Donald Trump la una din rarele apariții la Clubul Economic din New York, care însă nu a oferit detalii despre negocierile comerciale dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China, concentrându-se mai degrabă pe prezentarea realizările sale economice. Totuși Trump a reiterat faptul că SUA a fost aproape de a semna prima etapă a acordului cu China, care s-ar putea întâmpla totuși curând. El nu a furnizat nicio informație cu privire la restabilirea sau nu a tarifelor (a spus doar că ar putea exista o reducere a taxelor pe parcurs), dar a menționat că acordul va trebui să aducă beneficii Statelor Unite și muncitorilor americani. De asemenea președintele american și-a continuat criticile față de Federal Reserve (FED), afirmând că piața bursieră ar fi fost cu 25% mai sus dacă banca centrală și-ar fi făcut treaba. Totodată a spus că Uniunea Europeană (UE) are bariere comerciale mai rele decât China și i-a criticat pe democrați pentru vânătoarea de vrăjitoare privind acuzarea sa (audierile publice încep astăzi) și pentru că nu au semnat USMCA (acordul comercial dintre SUA, Mexic și Canada). Referitor la companii, cel mai mare producător de lapte din SUA, Dean Foods, a cerut falimentul după ce vânzările au scăzut cu 7% în prima jumătate a anului, în condițiile în care americanii consumă mai puțin lapte de vacă. În schimb acțiunile Walt Disney (+1,35%) își continuă raliul după lansarea serviciului de streaming, în timp ce Facebook (+2,56%) a crescut după ce a anunțat un nou instrument de plată.

Aplicația Facebook de iPhone deschide singură camera foto CITEȘTE ȘI Aplicația Facebook de iPhone deschide singură camera foto

Majoritatea piețelor bursiere europene au închis ieri pe verde, susținute de așteptările ca discursul președintelui Donald Trump de la Clubul Economic din New York să transmită vești bune cu privire la negocierile comerciale cu China și  Casa Albă să amâne taxele de până la 25% la importurile de mașini din UE. Cel mai mult și dealtfel singurul dintre indicii importanți a pierdut cel de la Madrid, IBEX35 (-0,87%), după ce El País a anunțat o coaliție de guvernare PSOE-Podemos, în timp ce DAX (+0,65%%) a ajuns la 13.284 puncte, cel mai mare nivel din ianuarie 2018 iar CAC40 (+0,44%) până la 5.920 puncte, un maxim al ultimilor peste 12 ani.

În schimb la București a fost o zi complet roșie, caracterizată însă de aceleași variații reduse ale cotațiilor și volume extrem de mici, de doar 3,88 milioane euro, departe chiar și de media redusă din ultima perioadă. Peste 40% din rulajele de ieri s-au efectuat cu titlurile Banca Transilvania (TLV +0,62%). Au urmat în topul lichidității acțiunile Romgaz (SNG -0,27%), Nuclearelectrica (SNN -1,86%), Fondul Proprietatea (FP -1,26%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,55%). De amintit faptul că Nuclearelectrica a anunțat convocarea Adunărilor Generale ale Acționarilor pentru data de 19 decembrie. În cadrul AGOA, pe ordinea de zi, la solicitarea Fondului Proprietatea în calitate de acționar minoritar, figurează propunerea pentru distribuirea de dividende suplimentare în echivalent de 512,57 milioane lei. Calculat la nivel net și raportat la prețul de închidere de ieri, randamentul dividendului brut de 1,7000 lei/acțiune propus este de 12,37%.

O nouă evoluție mixtă pentru dolarul american (USD), câștigătorii pe piața valutară fiind monedele de refugiu yenul japonez (JPY) și francul elvețian (CHF), în timp ce dolarul neozeelandez (NZD) a pierdut circa 3% față de coșul valutelor importante înainte cu o zi de ședința de politică monetară a RBNZ (Reserve Bank of New Zealand). De remarcat însă deprecierea de peste 5% a peso-ului chilian (CLP), care a depășit minimul istoric în raport cu USD (USD/CLP a atins nivelul de 800.00), în contextul protestelor masive și grevei generale. În ceea ce privește EUR/RON, cotația a stat ieri practic pe loc, cursul stabilit de Banca Națională a României fiind de 4,7619.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa