ASF: Șapte asigurători vor reanaliza metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA

ASF: Șapte asigurători vor reanaliza metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA
scris 24 feb 2016

Companiile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa și Euroins vor reanaliza metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, a hotărât Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

De asemenea, instituția a solicitat asigurătorilor să justifice modalitatea de aplicare a acestora și să notifice noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare și bazele de date utilizate pentru calcul, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.

“Toate aceste obligații au fost stabilite pe baza concluziilor acțiunilor de control inopinat desfășurate în ultimele luni la asigurătorii autorizați să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceștia respectă cerințele privind fundamentarea și calculul tarifelor de primă, stabilite prin Norma 23/2014. În cazul societăților Carpatica Asig și City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate”, se arată în comunicat.

ASF spune că societățile de asigurare respectă principiile actuariale general acceptate, dar că a constatat o serie de abateri, precum utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenței daunelor sau ale daunei medii sau utilizarea unor segmente de risc neomogene.

Echipele de control ale ASF au constatat și probleme legate de calitatea și corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial.

“Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit în sarcina asigurătorilor ca în termen de 30 de zile să remedieze deficiențele identificate”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI ASF vrea revoluție pe piața RCA: franșiză pe o parte din daună, decontare directă și prețuri orientative

Din noile notificări privind primele RCA va trebui să rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de primă finale, prezentarea distinctă a procedurilor efectuate de actuarii societăților de asigurare pentru verificarea calității, corectitudinii și completitudinii datelor folosite, precum și prezentarea distinctă a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene și, nu în ultimul rând, prezentarea unei comparații între noile tarife notificate și tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.

Totodată, Consiliul ASF a decis transmiterea către grupul de lucru pentru revizuirea legislației privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului în care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizării unor încărcări suplimentare și interzicerea aplicării unor coeficienți de ajustare suplimentari.

Un alt set de propuneri vizează noi cerințe privind elaborarea notelor de fundamentare a tarifelor pe care asigurătorii trebuie să le transmită către ASF.

Acțiunea de control al asigurătorilor care operează pe piața RCA face parte din planul de măsuri pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung urmărit de ASF în vederea stabilizării pieței și a protejării intereselor consumatorilor.

ASF: Piața asigurărilor a crescut anul trecut cu peste 8%, de la 8,1 miliarde de lei în 2014 CITEȘTE ȘI ASF: Piața asigurărilor a crescut anul trecut cu peste 8%, de la 8,1 miliarde de lei în 2014

Potrivit raportărilor transmise de societățile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluției tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru polițe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane și transport de persoane, înregistra o creștere de 42% față de nivelul lunii iunie 2015.

Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creșterea a fost de 61%.

“În particular, dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor, și cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
tarife
calcule actuariale