Carpatica Asig are un deficit de capital de 500 milioane de lei și lichiditatea sub normele ASF

Carpatica Asig are un deficit de capital de 500 milioane de lei și lichiditatea sub normele ASF
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 7 apr 2016

Carpatica Asig Sibiu, companie în procedură de rezoluție, are un deficit de capital de aproape 500 milioane de lei și funcționează cu un coeficient de lichiditate de 0,4, sub nivelul legal, care prevede un minim 1, potrivit datelor companiei consultate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Practic, activele lichide ale societății se apropiau la începutul acestui an de 150 milioane de lei, din care peste 120 milioane de lei în titluri de stat, iar obligațiile pe termen scurt însumau 420 milioane de lei.

În acest context și până la o posibilă preluare a companiei de către International Insurance Consortium, acționarii Carpatica Asig au aprobat, în decembrie 2015, o infuzie de capital de 10 milioane de lei, operațiune supusă aprobării Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Datele asigurătorului arată că o tranșă de 2,5 milioane de lei a fost virată în a doua lună a acestui an.

Carabulea s-a înțeles pentru vânzarea Carpatica Asig. Investitorul spune că vrea să cumpere cât mai repede CITEȘTE ȘI Carabulea s-a înțeles pentru vânzarea Carpatica Asig. Investitorul spune că vrea să cumpere cât mai repede

Surse din piața asigurărilor au declarat, pentru Profit.ro, că International Insurance Consortium (Olanda) s-a înțeles cu acționarul Carpatica Asig pentru preluarea integrală a asigurătorului. Tranzacția ar putea fi gata până la începutul verii. Investitorul olandez își asumă și o majorare de capital care să readucă asigurătorul în parametrii normali de lichiditate și solvabilitate.

Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.

Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,97% și Transcar Sibiu - 5,96%, și de Corneliu Tănase - 0,07%, potrivit datelor companiei.

ASF a anunțat, în 25 ianuarie, aplicarea în premieră a măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.

De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la finele anului 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activității unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de ASF.

În 2015, potrivit ASF, societatea a subscris prime de 583,74 milioane de lei, rezultat care a plasat Carpatica Asig pe locul 6 în ierarhia asigurătorilor non-life.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
capital
deficit
lichiditate