Negrițoiu vrea formula de calcul a tarifului RCA pe site-urile asigurătorilor

Negrițoiu vrea formula de calcul a tarifului RCA pe site-urile asigurătorilor
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 25 ian 2016

Norma RCA ar trebui să prevadă și obligativitatea ca asigurătorii să afișeze pe site-ul propriu metoda de calcul a primei, în condițiile în care suntem deja la 20 de ani de asigurări și nu se știe cum se calculează daunalitatea, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Una dintre prevederile normei noastre trebuie să fie aceea ca, obligatoriu, asigurătorii să pună pe site metoda de calcul a primei RCA. Eu nu concep ca după 20 de ani de asigurări (Legea 136 din 1995), noi să nu știm formula de calcul sau cum se calculează daunalitatea. Acum mai mult de un an, când ne-am întâlnit la Camera Deputaților pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat să facem cu Asociația Română de Actuariat un model de calcul, o formulă de calcul și chiar un preț de referință. A trecut un an, îl avem acum, nu este în forma comercială pe care să o dăm publicității. De asemenea, față de transportatori ne-am angajat să constituim un sistem de prime de referință bazate pe calcule actuariale independente. În mod normal, rolul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care este aici de față, și al nostru, este să recredibilizăm activitatea de asigurare", a menționat Negrițoiu.

Președintele ASF a subliniat că sunt formule multiple de calcul a primei RCA. "Noi nu putem face o medie a calculelor actuariale ale societăților de asigurări. Avem rezultatele diverselor modele de calcul actuarial și devierile. Depășirile nu sunt așa de mari. Evident că majoritatea ajung până în 50%", a mai spus Negrițoiu.

La rândul său, președinte Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că nu se cunoaște cât reprezintă Carte Verde în polița RCA.

"Degeaba s-a schimbat Norma RCA așa cum am solicitat noi, să scoatem Cartea Verde din transportul local, din moment ce nu se cunoaște formula de calcul, cât înseamnă această Carte Verde din polița RCA. În momentul de față, asigurătorii ne persiflează și ne spun: e un formular, îl decupăm de acolo, nu vă scădem cu nimic polița", a spus Hagiu, la Parlament, pe tema modificării legislației asigurărilor și a Normei RCA.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
negritoiu
asf
formula calcul rca