Banca Națională a Elveției a pierdut 143 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului

Banca Națională a Elveției a pierdut 143 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2022

Banca Națională a Elveției (SNB) a raportat pierderi de 142,2 miliarde franci (143 de miliarde dolari) în primele nouă luni ale acestui an, în condițiile în care creșterea dobânzilor și aprecierea francului a redus valoarea investițiilor străine ale SNB, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste pierderi, cele mai mari înregistrate de SNB de la înființarea sa în 1907, depășesc Produsul Intern Brut al Marocului (132 de miliarde de dolari), scrie Agerpres.

ANUNȚ Când vor fi lansate cursele regulate pe Aeroportul Băneasa CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când vor fi lansate cursele regulate pe Aeroportul Băneasa

Instituția a precizat că în primele nouă luni ale anului a înregistrat pierderi de 141 de miliarde de franci de pe urma pozițiilor în valută, în condițiile în care valoarea obligațiunilor și acțiunilor, cumpărate în timpul campaniei pentru a opri aprecierea francului elvețian, s-a diminuat. La aceste pierderi s-a adăugat și o diminuare a valorii rezervelor de aur ale SNB.

Cifrele anunțate luni pun SNB pe o traiectorie care prefigurează cele mai mari pierderi anuale din istoria instituției. Chiar dacă acest rezultate negative nu vor influența politica monetară a SNB, ele fac puțin probabil ca instituția să plătească dividende către Guvernul și cantoanele elvețiene. Ar fi pentru a doua oară în istoria de 115 ani a SNB când instituția nu a plătit dividende anuale.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

În 2021, profitul net realizat de Banca Națională a Elveției (SNB) a urcat până la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în 2020. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
pierderi