Asociația avocatului Piperea evită falimentul. Parakletos acoperă cheltuielile de judecată solicitate de bănci printr-o campanie de donații

Asociația avocatului Piperea evită falimentul. Parakletos acoperă cheltuielile de judecată solicitate de bănci printr-o campanie de donații
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 mar 2017

Asociația Parakletos, fondată de avocatul Gheorghe Piperea, a strâns din donații, timp de o lună, cei 60.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată solicitate de bănci într-un proces pe tema creditelor în franci elvețieni, pe care instituțiile de credit l-au câștigat pe fond.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parakletos a dat în judecată șapte bănci și o instituție financiară nebancară, acuzându-le că au folosit practici comerciale incorecte în contractele de credit în franci elvețieni semnate cu persoanele fizice înainte de criză. Piperea a încercat să convingă judecătorii că băncile au încălcat Legea practicilor comerciale incorecte și au înșelat clienții atunci când au promovat creditele în franci elvețieni, având în vedere că nu au explicat debitorilor riscul valutar la care se expun.

BCR Banca pentru Locuințe câștigă pe fond procesul cu Curtea de Conturi în dosarul primelor de la stat CITEȘTE ȘI BCR Banca pentru Locuințe câștigă pe fond procesul cu Curtea de Conturi în dosarul primelor de la stat

Tribunalul București a respins, însă, cererea Asociației și a obligat-o la plata cheltuielilor de judecată.

“Am onoarea și bucuria să vă anunț că împreună am reușit ceea ce mulți nu credeau posibil, am reușit să strângem uriașa sumă de bani necesară acoperirii obligațiilor provenite din cheltuielile de judecată solicitate de către cele patru bănci”, scrie Beatrice Aldea, vicepreședintele Asociației, care s-a ocupat de campania de donații prin care au fost strânsă suma de 60.000 de lei.

Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank România și Credit Europe Ipotecar IFN au primit de la instanță dreptul de a recupera câte 15.000 de lei cheltuieli de judecată, suma totală fiind sufcientă pentru ca asociația să intre în faliment.

Celelalte bănci date în judecată – Banca Transilvania, Bancpost, Raiffeisen Bank și Garanti Bank - nu au formulat, cel puțin până acum, pretenții la cheltuieli de judecată.

Inițial, și Banca Națională a României era pe lista instituțiilor chemate în judeacată, însă a fost scoasă din cauză după o excepție admisă de Tribunal.

Parakletos este și intervenient în mai multe procese pe clauze abuzive deschise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pe numele băncilor. ANPC a fost, de asemenea, intervenient în procesul pierdut de Parakletos.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociatia parakletos
gheorghe piperea
donatii