BRD, profit net în scădere cu 20% după realizarea unui provizion de pandemie. Banca a amânat ratele pentru 44.000 de clienți

BRD, profit net în scădere cu 20% după realizarea unui provizion de pandemie. Banca a amânat ratele pentru 44.000 de clienți
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 mai 2020

Profitul net al grupului BRD a scăzut cu o cincime în primul trimestru din 2020, la 241 de milioane de lei, pe fondul scăderii veniturilor din comisioane și tranzacționare, dar mai ales ca urmare a constituirii unui provizion de circa 120 de milioane de lei pentru acoperirea costurilor cu riscul generate de pandemia COVID-19. Banca anunță că a arătat "flexibilitate" la plata ratelor pentru 44.000 de debitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Afacerile Grupului BRD au continuat să crească în primul trimestru din 2020, cu un avans al activelor de 2% față de finele anului trecut la 58,9 miliarde de lei.

Și rezultatul operațional a fost stabil, la 342 de milioane de lei în primul trimestru din 2020, în comparație cu aceeași perioadă din 2019. 

Veniturile nete s-au deteriorat cu 2,2%, la 757 de milioane de lei, pe fondul scăderii veniturilor nete din comisioane cu 4% la 177 de milioane de lei (după egalizarea taxelor la plățile în euro cu cele în lei și a încetării activității Western Union) și a celor din categoria alte venituri (rezultatele din tranzacționare și reevaluare) cu jumătate la 42 de milioane de lei, în timp ce veniturile nete din dobânzi au crescut cu 6,6% la 547 de milioane de lei.

Banca Transilvania a primit 10.000 de cereri de credit prin IMM Invest CITEȘTE ȘI Banca Transilvania a primit 10.000 de cereri de credit prin IMM Invest

Cheltuielile operaționale au scăzut cu 3,8% la 425 de milioane de lei, pe fondul unei scăderi de aproape 11% la capitolul alte cheltuieli – în principal ca urmare a scăderii contribuțiilor la fondurile de garantare -  și a unei creșteri de 4,4% a cheltuielilor cu salariile.

Indicatorul cost/venit s-a îmbunătățit cu circa un punct procentual la 55,5%.

Costul riscului a devenit negativ, la 60 milioane de lei, față de o eliberare de provizion de 26 milioane de lei în primul trimestru din 2019, în principal ca urmare a constituirii unui provizion de 25 milioane de euro (circa 120 de milioane de lei) în contextul impactului economic determinat de COVID-19.

Grupul BRD a înregistrat astfel un profit net de 241 milioane de milioane de lei, -20% an pe an, de la 301 milioane de lei in primul trimestru din 2019. Aceste rezultate au condus la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 11,8% in primul trimestru din 2020, cu 3,4 pp mai redusa față de primul trimestru din 2019.

Profitul băncii a fost de 233 de milioane de lei, față de 289 de milioane de lei în trimestrul 1 din 2019.

"Chiar dacă, în contextul economic generat de pandemia COVID-19, profitabilitatea a fost redusă de costul negativ al riscului, perfomanță operațională a rămas solidă. Criza cu care ne confruntăm este fără precedent, cu provocări economice complexe și perspective de recesiune dificil de cuantificat. Dar politici de limitare a efectelor negative au fost implementate", spune Francois Bloch, Directorul General al BRD Groupe Societe Generale.

BRD a oferit clienților posibilitatea de a suspenda până la 3 rate începând cu mijlocul lunii martie, până în momentul emiterii OUG 37/2020. Începând cu 31 martie, BRD aplică moratoriul privind plata creditelor în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului.

“BRD a acordat flexibilitate în rambursări pentru mai mult de 44.000 de debitori în total, până pe 30 aprilie. În plus, BRD este puternic implicată în sprijinirea financiară a sectorului IMM-urilor, în special prin participarea activă la vastul program de finanțare garantat de statul român”, arată banca.

BRD a donat 2 milioane de lei sectorului medical și celui cultural.

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanțele din leasing, s-au majorat cu 2,4% față de finalul lunii martie 2019 (sub rata inflației), și au rămas constante față de finele anului trecut. Segmentul retail a crescut cu 1,6% în termeni anuali, pe fondul majorării soldului de creditele de consum (+1,9%), cât și a celui de credite imobiliare (+2,9%), în timp ce creditele nete acordate de BRD Finance au crescut cu 8,1% în dinamică anuală. Portofoliul de finanțare corporate a crescut cu +4,3% față de finalul lunii martie 2019, evoluție susținută atat de creditele pentru IMM-uri (+7,6% în termeni anuali), cat și de cele către companiile mari (+2,9% în termeni anuali).

Portofoliul de leasing a crescut cu +27,6% față de aceeași perioada a anului trecut, fiind susținut de finanțarea vehiculelor comerciale și a echipamentelor pentru agricultură și industrie.

Depozitele clienților au crescut cu 5,9% în termeni anuali și 2,3% în termeni trimestriali la 46,9 miliarde de lei.

Rata de solvabilitate a atins 22,6% la finalul lunii martie 2020 față de 19,7% la finalul lunii martie 2019, în creștere cu 3 puncte procentuale în termeni anuali.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
profit brd
rezultat brd