Cea mai veche bancă din Suedia, cu șefi demisionari, își amplifică presiunea în scandalul spălării de bani rusești. LISTA marilor bănci implicate în Scandalul Troika

Cea mai veche bancă din Suedia, cu șefi demisionari, își amplifică presiunea în scandalul spălării de bani rusești. LISTA marilor bănci implicate în Scandalul Troika
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2019

Swedbank a recunoscut că nu a reușit să combată spălarea de bani rusești și că este investigată de mai multe instituții americane, informații care amplifică presiunea asupra băncii care încearcă să își refacă reputația, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai veche bancă din Suedia, ai cărei directori general și președinte au demisionat în urma amplificării scandalului, este deja investigată de autoritățile de reglementare financiară din Suedia și țările baltice și de o altă instituție suedeză însărcinată cu combaterea criminalității economice, arată news.ro.

Lista marilor bănci implicate în Scandalul Troika poate fi văzută AICI.

FOTO Strategie: ING inaugurează un nou concept de office CITEȘTE ȘI FOTO Strategie: ING inaugurează un nou concept de office

Scandalul a pornit de la Danske Bank, care a anunțat anul trecut că fonduri suspecte în valoare de 200 de miliarde de euro (223 miliarde dolari) au fost transferate prin intermediul diviziei sale in Estonia, în  perioada 2007-2015.

Televiziunea suedeză SVT a relatat că Swedbank a procesat tranzacții brute în valoare de până la 20 de miliarde de euro pe an în numele unor clienți nerezidenți riscanți, majoritatea ruși, prin intermediul diviziei estoniene, în perioada 2010-2016.

Orice acțiune a autorităților americane, cum ar fi Departamentul de Justiție sau Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC), este un motiv major de îngrijorare pentru investitori din cauză că posibilele sancțiuni americane ar fi mult mai aspre decât cele ale autorităților de supraveghere locale, fiind posibil să pună în pericol și capacitatea Swedbank de a efectua tranzacții în dolari.

Swedbank nu a menționat numele autorităților amerciane care o investighează, iar SEC și autoritatea suedeză de reglementare au refuzat să comenteze.

FOTO Isărescu îi spune în față lui Dăncilă: Ținta pentru euro - se mai poate discuta. Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește CITEȘTE ȘI FOTO Isărescu îi spune în față lui Dăncilă: Ținta pentru euro - se mai poate discuta. Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește

De la apariția acuzațiilor, în februarie, Swedbank a afirmat în repetate rânduri că are încredere în procedurile sale împotriva spălării banilor și că tranzacțiile suspecte care au fost identificate au fost raportate autorităților.

Directorul general interimar Anders Karlsson, care a preluat conducerea băncii în luna martie, a admis joi că investigațiile interne precedente au identificat nereguli.

El a menționat informații potrivit cărora clienți identificați în cazuri anterioare de spălare de bani nu au fost raportați,deficiențe în procedurile de cunoaștere a clienilor și neraportarea către autorități au unora dintre tranzacțiile suspecte.

viewscnt
Afla mai multe despre
swedbank
banci
spalare