Curtea Constituțională a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni

Curtea Constituțională a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 feb 2017

“Soluția Camerei Deputaților este greșită și nu corespunde normelor europene”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu. Legea încalcă principiul bi-cameralismului, având în vedere că forma inițială a legii, adoptată de Senat, a fost fundamental schimbată în Camera Deputaților, care obliga băncile la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, a explicat Dorneanu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Legea este considerată astfel neconstituțională.

El a precizat că împrumutații în franci elvețieni vor putea beneficia de impreviziune, în cadrul legii dării în plată și că mai multe detalii vor fi publicate în minută și în motivare.

Legea, adoptată de Parlament și contestată de Guvernul Cioloș, modifică Ordonanța 50/2010 privind creditele pentru consumatori și obligă băncile să convertească soldul creditelor în franci elvețieni la cursul de la momentul semnării contractelor, adică la un nivel al francului la jumătate față de cel prezent în raport cu leul.

Dacian Cioloș a scris Curții Constituționale că legea încalcă principiul securității juridice și poate genera incoerență în aplicare, intervenind în contractele între părți.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

Totodată, proiectul adoptat de Parlament încalcă și principiul neretroactivității legii, pentru că se aplică la creditele în derulare, deși Guvernul era de acord cu aplicarea retroactivă în condițiile în care ar fi fost aplicate criteriile sociale. Guvernul considera că o astfel de lege ar crește costurile de împrumut ale României.

Banca Națională a României estima, la momentul dezbaterilor din Parlament de anul trecut, pierderi de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în situația în care soldul de 5,7 miliarde de lei al împrumuturilor în moneda elvețiană este convertit la cursul istoric, iar pierderea estimată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de aproape 1,7 miliarde de lei.

Totodată, băncile ar avea nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a închide pozițiile valutare, portivit BNR. Două bănci ar intra cu solvabilitatea sub nivelul reglementat, iar alte patru ar ajunge sub nivelul recomandat, ca urmare a efectelor cumulate ale conversiei, susținea BNR.

Circa 51.000 de debitori cu 54.000 de credite s-ar încadra în termenii conversiei, potrivit ultimelor date disponibile de la banca centrală.

Băncile câștigă definitiv tot mai multe procese pe darea în plată CITEȘTE ȘI Băncile câștigă definitiv tot mai multe procese pe darea în plată

Numărul și volumul împrumuturilor în monedă elvețiană a scăzut în ultimii doi ani (de la 10% din total credit populație în februarie 2015 la 6,3% în toamna anului trecut), mai ales pe fondul unor conversii voluntare cu discount, cum ar fi cele cu care Banca Transilvania a convins 90% din clienții cu credite în franci preluați de la Volksbank, ori oferta de anul trecut a OTP Bank care a atras puțin peste 70% dintre debitori.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, băncile au realizat circa 6.400 de conversii de credite în franci elvețieni, în volum de aproximativ 800 de milioane de lei echivalent.

BNR apreciază, în Raportul de stabilitate din decembrie, că măsurile băncilor de sprijinire a debitorilor în franci elvețieni au fost insuficiente. Circa 13% dintre cei cu credite în franci au notificat că dau în plată, conform datelor furnizate de BNR la nivelul lunii septembrie.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
chf
franci elvetieni