Guvernul a ieșit să se împrumute cu eurobonduri de pe piețele externe, cu titluri pe 7, 15 și 30 de ani

Guvernul a ieșit să se împrumute cu eurobonduri de pe piețele externe, cu titluri pe 7, 15 și 30 de ani
scris 27 mar 2019

Guvernul a ieșit astăzi să se împrumute de la investitorii străini prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, potrivit informațiilor Profit.ro. Autoritățile române oferă investitorilor străini eurobonduri cu maturitate de 7 ani, 10 ani și 15 ani. Profit.ro a scris încă de la începutul lunii februarie că statul a mandatat mai multe bănci mari din afară țării pentru a face pregătiri necesare, dar emisiunea de eurobonduri a fost amânată din cauza întârzierii bugetului, a analizei perspectivei ratingului de țară de către agenția S&P și a incertitudinilor privind efectele OUG 114.

Cum bugetul a fost aprobat, S&P a renunțat la înrăutățirea perspectivei ratingului României, convinsă de Guvern că va modifică taxa pe active bancare, iar Guvernul a prezentat ieri un proiect pentru schimbarea OUG 114 care modifică inclusiv taxa pe activele bancare, au fost eliminate astfel piedicile pentru ieșirea pe piețele externe.

INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor

Ministerul Finanțelor a deschis subscrierea pentru eurobonduri la 2,15 puncte procentuale peste midswap în cazul titlurilor pe 7 ani, la 3,05 puncte procentuale la cele pe 15 ani și la 3,9 puncte procentuale la cele pe 30 de ani. Rata midswap este o referință, in prezent la 0,205% pentru 7 ani, la 0,461% pentru 10 ani si la 0,989% penntru 30 de ani.

Aranjorii emisiunii sunt Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan și Societe Generale.

Creditarea a încetinit CITEȘTE ȘI Creditarea a încetinit

Guvernul are nevoie să se împrumute rapid de pe piețele externe, după ce a obtinut  de la băncile din România în primele luni ale anului mai puțin decât avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și acoperirea unui eventual deficit bugetar.

Un alt aspect important este că autoritățile s-au grăbit, probabil, să profite de condițiile de pe piețele externe, considerate în această perioada favorabile unor țări ca România.

Împrumuturile de pe piețele externe

De pe piețele externe, statul a împrumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei).

Cel mai recent, Finanțele au luat în octombrie 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, după 2 miliarde de euro în februarie, și 1,2 miliarde de dolari în iunie. În octombrie, România a împrumutat de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
banci
eurobonduri
imprumut
guvern