Guvernul a împrumutat 3,75 miliarde de dolari și 1,5 miliarde de euro, pe o cerere ridicată, de 15 miliarde de dolari. Finanțele au vrut să profite după ce pachetul de austeritate a îmbunătățit percepția investitorilor

Bănci   
Guvernul a împrumutat 3,75 miliarde de dolari și 1,5 miliarde de euro, pe o cerere ridicată, de 15 miliarde de dolari. Finanțele au vrut să profite după ce pachetul de austeritate a îmbunătățit percepția investitorilor

Guvernul a împrumutat astăzi 3,75 miliarde de dolari și 1,5 miliarde de euro, la o ieșire pe piețele externe rapid după angajarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri de austeritate, care, în principal prin creșterile de taxe, a îmbunătățit percepția investitorilor față de statul român, dar și după un mesaj pozitiv, ieri, din partea Comisiei Europene. Cererea totală a fost foarte ridicată, de 15 miliarde de dolari, din care 9,75 miliarde dolari pentru titlurile în dolari și 4,5 miliarde euro pentru cele în euro.

În dolari pe 5 ani, statul a împrumutat 2 miliarde de dolari, iar prin titluri pe 10 ani 1,75 miliarde de dolari. Prin redeschiderea unei emisiuni în euro cu scadență în 2039, Guvernul a împrumutat și 1,5 miliarde de euro. Cererea ridicată, de 15 miliarde de dolari inițial, s-a redus pe final la 10 miliarde de dolari odată cu scăderea dobânzilor propuse.

Urmărește-ne și pe Google News

Costurile de împrumut au fost stabilite la T+185 puncte de bază pentru obligațiunile pe 5 ani, cele pe 10 ani la T+230 puncte de bază, iar cele în euro scadente în 2039 la MS+375 puncte de bază, potrivit Bloomberg. Obligațiunile în dolari pe 5 ani au fost cotate dimineață, în deschidere, la T+225 puncte de bază, cele pe 10 ani la T+270 puncte de bază, iar cele în euro scadente în 2039 la MS+415 opuncte de bază.

Revolut vine cu noi schimbări - Bani preluați din alte conturi și produs cu nume modificat. Plus clarificări - Contul poate fi închis la cererea autorităților CITEȘTE ȘI Revolut vine cu noi schimbări - Bani preluați din alte conturi și produs cu nume modificat. Plus clarificări - Contul poate fi închis la cererea autorităților

Orientativ rata MS (midswap) pentru euro pe 15 ani este de 2,82% la acest moment, în timp ce indicatorul T, pentru titlurile Trezoreriei SUA pe maturitatea respectivă, este la 3,86% pentru 5 ani și la 4,12% pe 10 ani. Emisiunile în dolari sunt noi, în timp ce la euro este o redeschidere a unei emisiuni anterioare.

Comisia Europeană a dat ieri un mesaj pozitiv referitor la pachetul de măsuri de corecție bugetară adoptat de către România.

Profit.ro a scris ieri că România are acum o fereastră de oportunitate cam de două săptămâni pentru a lua noi împrumuturi de pe piețele externe, necesare pentru finanțarea și refinanțarea uriașului deficit bugetar, dar și că Finanțele ar putea mai degrabă să acceseze piața de dolari, având în vedere evoluțiile mai bune ale bondurilor în monedă americană, dar și o încetinire pe parcursul verii a activității în Europa, în comparație cu SUA.

Aranjorii emisiunii sunt BofA, Citi, Erste, JPM, SocGen și RBI.

Premierul a cerut Ministerului Finanțelor să înceapă procedura de înlocuire a directorului EximBank, în urma scandalului privind vila de la RA-APPS în care funcționează banca CITEȘTE ȘI Premierul a cerut Ministerului Finanțelor să înceapă procedura de înlocuire a directorului EximBank, în urma scandalului privind vila de la RA-APPS în care funcționează banca

Împrumuturile Guvernului de pe extern în acest an

La finalul lunii martie, Guvernul a împrumutat 2,75 miliarde de euro de pe piețele externe, al doilea astfel de demers din acest an, după ce și în februarie a atras sume importante, 2,8 miliarde de euro și 1,25 miliarde de dolari.

Împrumuturile Guvernului au ajuns la un total de 121 miliarde lei la început de iunie, dintr-un total programat anul acesta pentru împrumuturi de 232 miliarde lei. Volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor este estimat la un nivel similar necesarului brut de finanțare, cu aprox 8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2024 (252 miliarde lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
guvern
imprumut