Împrumuturile au depășit 25 miliarde euro. 2020 este anul în care Guvernul bate toate recordurile la împrumuturi

Împrumuturile au depășit 25 miliarde euro. 2020 este anul în care Guvernul bate toate recordurile la împrumuturi
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 nov 2020

Împrumuturile Guvernului după primele zece luni au ajuns la 118,3 miliarde de lei din emisiuni de obligațiuni în valută pe piața externă, precum și în lei sau valută pe piața internă, inclusiv de la populație. Dacă adăugăm alte 4,6 miliarde de lei împrumuturi ale Guvernului de la instituții financiare internaționale, totalul urcă la aproape 123 miliarde de lei. Guvernul a stabilit anul acesta record după record la împrumuturi, în contextul în care necesarul de finanțare, deficit plus refinanțarea datoriei vechi ajunse la scadență, a fost stabilit la 138,4 miliarde de lei pentru acest an, un maxim istoric.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În urma noi rectificări bugetare, anunțate ieri, deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB. Noua estimare de deficit bugetar se bazează pe o scădere a economiei cu 4,2% în acest an. Cele 5 miliarde în plus față de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezintă în principal venituri care nu vor mai fi încasate în acest an, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității fiscale de amânare la plată a obligațiilor fiscale. Pentru anul următor, ministrul Finanțelor a declarat că deficitul s-ar putea situa la 7% din PIB.

Împrumuturile de circa 4,6 miliarde de lei, valoare valabilă la finele lunii august, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor, sunt acordate de instituții financiare internaționale, cum ar fi Banca Mondială sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și au, de obicei, dobânzi mult mai bune comparativ cu ce poate împrumuta România de pe piața financiară. De asemenea, împrumutul prin intermediul SURE ar urma să aibă dobândă redusă, la nivelul la care s-a împrumutat Comisia.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Guvernul a bătut cam toate recordurile la împrumuturi în acest an. Printre acestea amintim suma împrumutată la o singură ieșire pe extern în euro, precum și cea în dolari, suma împrumutată în total într-o lună (intern și extern), suma împrumutată într-o lună în lei de pe piața internă de obligațiuni, suma împrumutată în valută de pe piața internă printr-o emisiune de obligatiuni, împrumuturi de la populație, precum și totalul împrumuturilor în valută prin emisiuni de obligațiuni, unde ocupăm un loc de frunte printre economiile emergente.

Un aspect important pentru capacitatea de finanțare a statului este menținerea ratingului suveran al țării de către agenția de evaluare financiară Moody's. Moody's nu a luat o decizie la revizuirea periodică a ratingului de țară al României, stabilită în calendarul agenției pe data de 23 octombrie, iar calificativul suveran al țării a rămas astfel în categoria recomandată investitorilor, unde se află pe ultima treaptă. Lipsa unei decizii din partea Moody's, deși anticipată de analiști, vine în contextul în care situația economică dificilă determinată de pandemia de coronavirus și presiunea pe buget, agravată de cheltuieli nerealiste promovate de Parlament, au determinat în ultimul an toate cele trei mari agenții de rating să înrăutățească perspectiva calificativului României de la stabilă la negativă.

Ulterior, și Fitch a decis să mențină ratingul României. S&P se va pronunța pe 4 decembrie.

O retrogradare a calificativului, aflat pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, ar determina, cel mai probabil, o creștere a costurilor de împrumut ale României, deși fundamentele slabe ale finanțelor publice sunt cel puțin parțial încorporate de piață în dobânzile foarte mari pe care România le plătește ca să se împrumute, comparativ cu alte state din regiune.

EXCLUSIV Poșta a ales Eximbank pentru un credit pe termen lung de 200 milioane de lei, o premieră pentru companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta a ales Eximbank pentru un credit pe termen lung de 200 milioane de lei, o premieră pentru companie

La rectificarea bugetară din vară, deficitul (cash) a fost revizuit de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei, 8,6% din PIB. Dacă luăm în calcul și necesarul de refinanțare de 47,4 miliarde de lei din acest an, necesarul de împrumut al Guvernului se situează la 138,4 miliarde de lei, un record.

Împrumuturile din octombrie. Record la împrumut în valută de pe piața internă

Pentru octombrie, Finanțele au anunțat intenția de a atrage 5,06 miliarde de lei. Din calendar sunt respectate întotdeauna datele stabilite pentru licitație, însă sumele atrase sunt de multe ori diferite față de cele anunțate ca intenție, rezultatul depinzând de condițiile din piață.

Suma atrasă prin emisiuni de obligațiuni în lei a fost, însă, de 6,2 miliarde de lei.

La împrumuturile în lei s-a adăugat, însă, o emisiune de obligațiuni în valută pe piața internă, de 1,65 miliarde euro, un nou record.

La final de octombrie, Guvernul a împrumutat 1,65 miliarde de euro de pe piața internă, un nou record, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum de pe piața internă la o licitație de obligațiuni în valută. Intenția Ministerului Finanțelor a fost să împrumute 700 de milioane de euro, însă, în contextul în care cererea din partea băncilor și investitorilor a ajuns la aproape 2 miliarde de euro, suma împrumutată în final a fost mai ridicată.

3,38 miliarde de lei de la populație

Tezaur

Românii au investit în prima emisiune Tezaur din anul 2020 lansată de Ministerul Finanțelor Publice peste 700 de milioane de lei în titluri de stat cu scadența de 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%. Aproape 17.000 de români au investit în cadrul acestei emisiuni de titluri de stat, dedicată populației, suma de 702.812.743 lei, din care 629.143.341 lei prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și 73.669.402 lei prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română. 

FOTO Un nou val de e-mail-uri înșelătoare trimise în numele BCR și Poșta Română CITEȘTE ȘI FOTO Un nou val de e-mail-uri înșelătoare trimise în numele BCR și Poșta Română

Fondurile aferente emisiunii lansate la începutul lunii iulie au fost decontate în data de 3 august 2020. Titlurile de stat lansate începând cu data de 1 iulie 2020 sunt în forma dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Până la finele anului trecut, TEZAUR se derula lunar.

Fidelis

Populația a subscris în perioada 15 iulie - 7 august titluri de stat Fidelis, în lei și valută, în valoare echivalentă a peste 2 miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă până acum prin acest program. Emisiunea pentru populație în euro este o premieră. Titlurile de stat sunt tranzacționate la BVB începând de joi, 13 august.

Programul Fidelis este diferit de programul Tezaur, prin care statul se împrumută lunar de la populație prin vânzarea de titluri de stat prin intermediul Trezoreriei și Poștei. Titlurile din Tezaur nu sunt listate la bursă.

Astfel, Ministerul Finanțelor a atras 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul Programului FIDELIS, prin oferta primară de vânzare care s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august. Titlurile de stat urmează a fi listate pe piața reglementată administrată de BVB.

Împrumuturile de la populație au continuat și în lunile august și septembrie, prin programul Tezaur, iar în luna octombrie (adică cu subscrierile din iulie, august și septembrie), potrivit informațiilor Profit.ro, totalul sumei împrumutate de la populație a ajuns la 3,3 miliarde de lei.

Ultimele date relevă că cele 3 emisiuni de titluri de stat pentru populației în programul Fidelis au acumulat în sistemul pieței aproape 4.900 de ordine, cea mai mare valoare fiind pe emisiunea în moneda unică europeană.

FOTO OTP Bank România inaugurează o sucursală concept în Pipera CITEȘTE ȘI FOTO OTP Bank România inaugurează o sucursală concept în Pipera

Oferta pentru 3 emisiuni de titluri de stat a Ministerul Finanțelor Publice de vânzare în cadrul programului Fidelis, a strâns ieri plasamente în echivalente de aproape 17 milioane de euro de la investitorii activi la Bursa de Valori București. Perioada de subscriere este programată a se încheia pe 27 noiembrie. Subscrierile totale sunt în valoare de 165 milioane euro la titlurile de stat puse în vânzare de Finanțe.

Record la împrumuturi în iulie

În iulie, îmrumuturile au totalizat 18,21 miliarde de lei, dar fără să luăm în considerare eventualele sume atrase de la populație. Finanțele au relansat programele Tezaur și Fidelis, prin care vând titluri de stat populației.

Din cele 18,21 miliarde de lei, 3,3 miliarde de dolari (13,61 miliarde lei) au provenit de pe piața externă, printr-o ieșire la început de iulie prin care Guvernul a stabilit un nou record în materie de împrumut în dolari.

De pe piața internă, statul a împrumutat de la bănci și investitori 4,6 miliarde de lei, ușor sub ținta de 4,74 miliarde de lei prevăzută în programul orientativ de emisiuni de titluri de stat pentru iulie.

Din cele nouă licitații din iulie, Finanțele au avut probleme la trei, sumele luate fiind sub cele anunțate, în timp ce la altele două sumele au depășit ținta anunțată indicativ.

FOTO ING Bank a lansat o platformă proprie de shopping și angajează. Lansare în România și pe alte piețe CITEȘTE ȘI FOTO ING Bank a lansat o platformă proprie de shopping și angajează. Lansare în România și pe alte piețe

Trebuie precizat că Ministerul Finanțelor are o rezervă financiară substanțială, ca urmare a împrumuturilor agresive din prima parte a anului, deci și tendința de a viza dobânzi mai mici. De asemenea, perioada verii este de obicei mai liniștită din acest punct de vedere.

Record în iunie

Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați de la bănci și investitori prin emisiuni de titluri în lei pe piața internă. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei. Precedentul record pentru suma atrasă într-o lună în lei de pe piața internă fusese stabilit în luna mai, la 7,6 miliarde lei. Statul se mai împrumută de pe piața internă și în valută, dar rar, precum și în valută de pe piața externă de câteva ori pe an.

Recorduri și în luna mai

În luna mai, Ministerul Finanțelor a împrumutat 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, și la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei, acesta din urmă doborât din nou, în iunie.

În luna mai, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Recorduri anterioare

Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

FOTO ING reamenajează o parte dintre agenții CITEȘTE ȘI FOTO ING reamenajează o parte dintre agenții

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro și depășit în mai 2020.

În iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record la momentul respectiv pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de cea din iunie anul trecut. Și acest record a fost bătut în luna mai, iar ulterior, din nou, în iunie.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul stabilise un nou record pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie 20,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă. Totalul pentru luna mai, de 23,6 miliarde de lei stabilește un nou maxim la această categorie.

Situația împrumuturilor

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
octombrie 14,2 miliarde lei 6,2 miliarde lei 1,65 miliarde euro
(8 miliarde lei)
**** -
septembrie 6,2 miliarde lei 6,2 miliarde lei - *** -
august 7,74
miliarde
lei
2,6
miliarde lei
495,1 milioane euro
(2,4 miliarde lei)
2,74 miliarde lei:                           
- prin TEZAUR 702,8 milioane lei  
- prin FIDELIS 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro
-
iulie 18,21 miliarde
lei
4,6 miliarde
lei
- * 3,3 miliarde dolari
(13,61 miliarde lei)
iunie 9,1 miliarde
lei
9,1 miliarde
lei
- - -
mai 23,6
miliarde lei
7,6
miliarde lei
- - 3,3 miliarde euro
(16 miliarde lei)
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 3 miliarde euro
(14,34 miliarde lei)
Total 118,3
miliarde lei
59,87
miliarde lei
11,12
​miliarde
lei
3,38 miliarde
lei****
43,95 miliarde lei

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
*Ministerul Finanțelor a reluat în iulie împrumuturile de la populație prin TEZAUR, dar a închis emisiunea și a comunicat datele în august
**cu roșu recordurile, totalul lunar, record lunar pentru piața internă, record ieșire pe extern în euro și record ieșire pe extern în dolari
***Programul Tezaur a continuat. Ministerul nu a comunicat date
****Potrivit informațiilor Profit.ro, în octombrie totalul împrumuturilor de la populație a ajuns la 3,38 miliarde lei. O situație lunară nu este disponibilă

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor