INFOGRAFIC Deficitul de lichiditate din sistemul bancar s-a redus în mai, dar se menține la un nivel ridicat

INFOGRAFIC Deficitul de lichiditate din sistemul bancar s-a redus în mai, dar se menține la un nivel ridicat
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 iun 2020

Deficitul de lichiditate din sistemul bancar s-a ameliorat în mai față de recordul din aprilie, dar se menține la un nivel ridicat. Băncile au luat circa 9 miliarde de lei de la BNR, în principal prin operațiuni repo. Banca centrală a continuat și achiziția de titluri de stat, dar la un nivel mai redus decât în aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Națională a României a fost creditor net în raport cu sistemul bancar pentru a doua lună consecutiv, în mai. Lichiditatea furnizată de BNR către bănci, în special prin operațiuni repo bilaterale, a avut un stoc mediu zilnic de 9,1 miliarde de lei în mai, față de 15,3 miliarde de lei în aprilie.

Băncile comerciale au depus la BNR doar 449 de milioane de lei (stoc mediu zilnic) și nu au avut loc operațiuni de atragere depozite ale băncii centrale, astfel că deficitul net de lichiditate zilnic a fost de 8,6 miliarde de lei luna trecută, față de nivelul record al ultimului deceniu, de 14,6 miliarde de lei în aprilie.

Banca centrală a mai injectat lichiditate și prin achiziția de titluri de stat din piața secundară în valoare de 1,6 miliarde de lei, în scădere de la 1,9 miliarde de lei în aprilie. Deținerile de titluri de stat ale BNR au ajuns astfel la circa 3,5 miliarde de lei -  cam cât adună Ministerul Finanțelor la 4-5 licitații în piața primară.

EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

Guvernatorul Mugur Isărescu declara recent că BNR nu face relaxare cantitativă prin achiziția de obligațiuni guvernamentale, așa cum fac alte bănci centrale, inclusiv din regiune, ci furnizează lichiditate în sistem.

INFOGRAFIC Deficitul de lichiditate din sistemul bancar s-a redus în mai, dar se menține la un nivel ridicat

Nivelul lichidității este influențat de cheltuielile și încasările Trezoreriei Statului, dar și de intervențiile valutare ale BNR – banca centrală distruge leii atunci când vinde din rezerva valutară pentru a susține cursul, respectiv creează lei atunci când cumpără valută pentru a deprecia moneda națională.

Poziția de creditor net permite, de asemenea, băncii centrale să controleze mai ușor evoluția cursului de schimb, în condițiile în care pozițiile scurte pe leu ale speculatorilor trebuie să fie susținute cu lichiditate în moneda națională, mai greu de găsit.

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

Guvernul a împrumutat luna trecută 7,6 miliarde de lei din piața internă și alte 3,3 miliarde de euro din piața externă, în condițiile în care are nevoie de cash suplimentar pentru a susține deficitul bugetar crescut din acest an și refinanțarea datoriei ajunse la scadență.

Dobânzile din piața interbancară și cea a titlurilor de stat au continuat să scadă în luna mai, după o evoluție descendentă și în aprilie. În martie, dobânzile au crescut accelerat pe fondul tensiunilor financiare generate de pandemia COVID 19.

BNR a redus dobânda cheie de la 2,5% la 2% în a doua parte a lunii martie și la 1,75% la finele lunii mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
bnr
lichiditate banci
dobanda bnr