Legea privind darea în plată intră în dezbatere la Comisia Juridică din Cameră pe 31 martie

Legea privind darea în plată intră în dezbatere la Comisia Juridică din Cameră pe 31 martie
scris 24 mar 2016

Deputații juriști vor discuta legea dării în plată joia viitoare. Comisia Juridică este responsabilă cu întocmirea raportului, iar plenul Camerei Deputaților va da votul final. Legea e în procedură de reexaminare și a fost deja amendată de Senat, după criticile Președinției, dar și ale Băncii Naționale și ale bancherilor. Principalele partide politice, PSD și PNL, vor să aducă și mai multe modificări.

Legea privind darea în plată prevede că o persoană fizică poate stinge un credit dacă lasă creditorului bancă, instituție financiară nebancară sau cesionarului creanței bunul imobil ipotecat. Această reglementare, întâlnită în legislația americană, a generat reacții virulente a nivelul sistemului bancar, dar și la nivelul instituțiilor internaționale, care s-au manifestat mai ales după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să o promulge și a trimis-o înapoi în Parlament.

După dezbateri intense, legea a trecut de Senat în unanimitate, dar cu câteva amendamente. În primul rând, textul ar urma să se aplice doar persoanelor fizice consumatori, deci nu și celor care au acționat ca profesioniști când au luat un credit. În al doilea rând, Senatul a limitat colateralul care poate fi dat în plată la imobilele de tip locuință. Apoi, a introdus un plafon de 150.000 de euro echivalent în lei la cursul BNR de la data contractării împrumutului.

UPDATE: Zamfir către Cioloș: Opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva legii dării în plată. Reacția prim-ministrului CITEȘTE ȘI UPDATE: Zamfir către Cioloș: Opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva legii dării în plată. Reacția prim-ministrului

BNR și băncile comerciale mai cer și introducerea unui plafon de îndatorare de 65% de la care debitorul poate da în plată, dar și excluderea programului Prima Casă. Separat, BNR ar fi de acord ca de o lege amendată astfel să beneficieze și cei cu credite în derulare, în timp ce băncile comerciale se opun unui astfel de demers care, în opinia lor, are caracter retroactiv.

Guvernul susține poziția băncilor în privința modificării legii, și a cerut și el excluderea celor cu credite Prima Casă și introducerea unor criterii sociale. Opinii similare cu cele ale bancherilor au luat și Comisia Europeană, mai ales într-un document al staff-ului, dar și Fondul Monetar Internațional.

Instituțiile au avertizat că băncile ar putea suporta pierderi ca urmare a aplicării legii, creditarea ipotecară ar fi afectată, iar programul Prima Casă ar dispărea.

Jiru: Mi-e teamă de amendamentul la darea în plată ca statul să plătească garanția Prima Casă. Dacă vin 50.000 de oameni cu cheile, bugetul plătește 1 mld. euro CITEȘTE ȘI Jiru: Mi-e teamă de amendamentul la darea în plată ca statul să plătească garanția Prima Casă. Dacă vin 50.000 de oameni cu cheile, bugetul plătește 1 mld. euro

Aceste avertismente nu au trecut pe lângă liderii partidelor politice.

Alina Gorghiu, co-președinte al PNL, partid din care face parte și inițiatorul Daniel Zamfir, spune că este de acord cu excluderea programului Prima Casă, dar că dorește îndepărtarea plafonului de 150.000 de euro.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea, liderul PSD, vrea ca plafonul să rămână și Prima Casă să fie exclusă din lege.

Comisia juridică din Cameră este prezidată de Liviu-Bogdan Ciucă, membru al grupului ALDE. La primul vot de raport, înainte ca proiectul de lege să ajungă pe masa lui Iohannis cu votul aproape unanim al Parlamentului, deputații juriști au refuzat să preia vreun amendament al bancherilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata
darea in plata camera deputatilor