Prima Casă nu va mai fi transformată în program social. Condițiile de acordare a creditelor rămân aceleași

Prima Casă nu va mai fi transformată în program social. Condițiile de acordare a creditelor rămân aceleași
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 feb 2019

Programul Prima Casă va rămâne în forma actuală în ce privește criteriile de acordare a creditelor, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. Ministerul Finanțelor a renunțat la ideea de a aduce programului modificări care să transforme programul într-unul social, în care creditele să fie acordate persoanelor în funcție de venituri sau suprafața casei. Aceste modificări au fost analizate la solicitarea BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Au fost discuții pentru a schimba într-un program mai social, la propunerea BNR. Nu mai avem în plan schimbări pentru Prima Casă", a spus ministrul.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână plafonul total de garantare aferent programului „Prima casă” în anul 2019, de 2 miliarde de lei, sumă prevăzută, de altfel, în strategia multianuală adoptată de Guvern în anul 2016.

Anterior aprobării fondurilor, Teodorovici, a declarat ca programul Prima Casă va continua, dar până la finele lunii februarie ministerul va prezenta o formă modificată pentru a-l face mai social.

"Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esențiale. Până nu îl modificăm, va continua în aceeași parametri. Până la final de februarie o să ieșim, cred, cu o Hotărâre de Guvern", a spus Eugen Teodorovici.

Teodorovici: BNR în ultima perioadă își cam depășește atribuțiile. Sunt tot felul de declarații CITEȘTE ȘI Teodorovici: BNR în ultima perioadă își cam depășește atribuțiile. Sunt tot felul de declarații

Întrebat, la momentul respectiv, care vor fi modificările aduse acestui program, șeful de la Finanțe a subliniat că acestea vor viza aspecte legate de suprafața casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, anul trecut au fost acordate:

  • 20.423 garanții, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanției acordate de  94.000 lei, precum și
  • 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei.

De la lansarea programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.Finanțatori participanți în program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
ministerul finantelor
eugen teodorovici
modificari
social