Băncile din Israel trebuie să predea date autorității de reglementare a concurenței, într-o investigație privind dobânzile

Băncile din Israel trebuie să predea date autorității de reglementare a concurenței, într-o investigație privind dobânzile
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2023

Autoritatea de reglementare a concurenței din Israel a solicitat mai multe date de la băncile țării cu privire la o investigație, spunând că acestea se bucură de profituri uriașe din ratele mai mari ale dobânzilor la împrumuturi, dar nu împart în mod adecvat beneficiile cu clienții, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ancheta, care a început în 2022, nu a fost făcută publică până acum.

O nouă bancă de stat în România CITEȘTE ȘI O nouă bancă de stat în România

În încercarea de a controla inflația, Banca Israelului și-a majorat săptămâna trecută rata dobânzii de referință cu încă 0,25 de puncte procentuale, până la un maxim din 2006, de 4,75%, aceasta fiind a zecea creștere consecutivă a dobâmnzii cheie, care în aprilie anul trecut era de 0,1%, scrie News.ro.

”Lupta împotriva costului vieții se află în fruntea listei de priorități naționale a guvernului nostru”, a declarat duminică prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în cadrul unei reuniuni a cabinetului, adăugând că va înființa și va conduce un grup ministerial pe această temă.

Ratele ipotecare și pentru restul împrumuturilor, adesea legate atât de inflație, cât și de dobânda băncii centrale, au crescut la rândul lor.

Acest lucru a provocat furie în rândul publicului, chiar dacă a însemnat profituri record pentru bănci și dividende considerabile pentru acționarii acestora.

Primele cinci mari bănci au obținut un profit combinat de 6,3 miliarde de șekeli (1,7 miliarde de dolari) în primul trimestru.

Băncile au întârziat să transfere avantajele dobânilor mai mari către depozitele clienților, a spus Autoritatea pentru Concurență.

Ciclul agresiv de înăsprire a politicilor din Israel a stârnit furie în rândul cetățenilor săi, deoarece creditele ipotecare, ratele împrumuturilor și costul vieții au crescut, inflația rămânând în jur de 5%.

Autoritatea pentru Concurență, fostă autoritate antitrust, a declarat că a lansat investigația în 2022, când ratele dobânzilor au început să crească și, pe baza rezultatelor preliminare, a cerut băncilor, săptămâna trecută, să furnizeze mai multe date.

Acessta a refuzat să ofere detalii cu privire la orice eventuală acțiune disciplinară.

Autoritatea de reglementare bancară din Israel a minimalizat problema.

Yair Avidan, supraveghetorul băncilor, a declarat săptămâna trecută reporterilor că 82% din majorările dobânzilor au fost transmise clienților. Totuși, el a spus că mulți clienți nu știau că ar putea deschide conturi purtătoare de dobândă și a îndemnat băncile să-și educe clienții.

Săptămâna trecută, ministrul Economiei Nir Barkat i-a cerut șefului Autorității pentru Concurență, Michal Cohen, să demisioneze, spunând că instituția este principala cauză a creșterii prețurilor în economie, deoarece autoritatea nu s-a confruntat suficient cu monopolurile.

Cohen a refuzat să demisioneze.

Barkat a spus că autoritatea ”trebuie să desfășoare această anchetă intens, rapid și eficient, pentru că, până la finalizare, publicul va pierde”.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
israel
dobanzi