BCE majorează din nou dobânzile și consideră că acestea trebuie să mai crească semnificativ pentru a tempera inflația. Detalii despre reducerea deținerilor de obligațiuni

BCE majorează din nou dobânzile și consideră că acestea trebuie să mai crească semnificativ pentru a tempera inflația. Detalii despre reducerea deținerilor de obligațiuni
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 dec 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânzile la ședința de politică monetară de joi , pentru a patra oară la rând, în încercarea de a tempera inflația din zona euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzii cheie și, pe baza revizuirii substanțiale în creștere a perspectivelor privind inflația, se așteaptă să le majoreze în continuare. Instituția apreciază că ratele dobânzilor trebuie să crească semnificativ și într-un ritm constant pentru a atinge niveluri suficient de restrictive care să asigure revenirea inflației la ținta pe termen mediu de 2%.

Acțiunile americane au trecut pe scădere după anunțarea deciziei Fed. Previziuni economice mai pesimiste și dobânzi mai mari pentru anul viitor CITEȘTE ȘI Acțiunile americane au trecut pe scădere după anunțarea deciziei Fed. Previziuni economice mai pesimiste și dobânzi mai mari pentru anul viitor

BCE a discutat, de asemenea, despre reducerea portofoliului său obligațiuni, achiziționate pentru stimularea economiei din zona euro.

De la începutul lunii martie 2023, portofoliul de obligațiuni din programul de achiziționare de active (APP) va scădea, deoarece plățile de capital din titlurile ajunse la scadență nu vor mai integral reinvestite. Scăderea va fi de 15 miliarde euro pe lună, în medie, până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023, iar ritmul ulterior al reducerilor de portofoliu va fi stabilit pe parcurs.

În cadrul reuniunii din februarie, Consiliul guvernatorilor va anunța parametrii detaliați pentru reducerea deținerilor de active.

În iulie, BCE a majorat dobânzile pentru prima dată în 11 ani. Majorarea de atunci, de 0,5 puncte procentuale, a depășit așteptările analiștilor.

Ulterior, la următoarele două ședințe de politică monetară, BCE a decis majorări record ale dobânzilor, de 0,75 puncte procentuale.

În noiembrie, inflația din zona euro a încetinit pentru prima dată într-un an și jumătate, oferind o rază de speranță Băncii Centrale Europene în lupta sa de a înăbuși creșterea îngrijorătoare a prețurilor. Rată anuală a inflației pentru luna noiembrie a fost de 10%, față de 10,6% în octombrie. Scăderea a fost cea mai mare din 2020 și prima din iunie 2021 încoace, însă inflația rămâne de 5 ori mai mare decât ținta BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
dobanzi