BCE va menține ratele ridicate ale dobânzilor până când rata inflației va scădea la 2%

BCE va menține ratele ridicate ale dobânzilor până când rata inflației va scădea la 2%
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2023

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reafirmat că ratele dobânzilor în zona euro vor rămâne la un nivel ridicat până când rata inflației va scădea la 2% pe termen mediu, transmit EFE și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform datelor preliminare ale Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie - cel mai redus nivel din ultimii doi ani - analiștii apreciind că politica monetară a Băncii Centrale Europene a avut succes în reducerea prețurilor, deși a fost afectată creșterea economică, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Iulia Ghiță, co-fondator Zitamine: Tocmai am închis runda. Procesul de fundraising nu a fost ușor. Este aproape un full time job CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Iulia Ghiță, co-fondator Zitamine: Tocmai am închis runda. Procesul de fundraising nu a fost ușor. Este aproape un full time job

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 4,5% în septembrie, de la 5,3% în august. Este cel mai semnificativ declin din august 2020.

La viitoarele decizii de politică monetară "BCE se va asigura că dobânzile vor fi la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât este necesar", a declarat miercuri Lagarde la o conferință în Frankfurt.

Deciziile de politică monetară depind de perspectivele privind inflația, de evoluția inflației de bază și de forța cu care majorarea dobânzilor ajunge în economie, a explicat șeful BCE.

"Considerăm acum dobânzile au ajuns la un nivel care, menținut suficient de mult timp, va contribui substanțial la readucerea inflației la ținta noastră 2% până la finalul lui 2025", a afirmat Lagarde.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referință, cea de-a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituției, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârșitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.

CEO-ul Apple câștigă 41 milioane de dolari, semnând cea mai mare vânzare de acțiuni din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI CEO-ul Apple câștigă 41 milioane de dolari, semnând cea mai mare vânzare de acțiuni din ultimii doi ani

"Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Conform proiecțiilor macroeconomice pentru zona euro, publicate în septembrie de BCE, rata medie a inflației se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 și la 2,1% în 2025, față de 5,4% în 2023 și 3% în 2024, cât estima anterior. Noile prognoze arată un progres lent al inflației spre ținta de 2% avută în vedere de BCE, în pofida faptului că gardienii euro au adoptat cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare din istoria de 25 de ani a BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
inflatie