CEO-ul Apple, atac la proiectul Libra al rivalilor de la Facebook: Emiterea de monedă trebuie să rămână monopol de stat

CEO-ul Apple, atac la proiectul Libra al rivalilor de la Facebook: Emiterea de monedă trebuie să rămână monopol de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2019

Statul trebuie să-și păstreze monopolul pe emiterea de monedă, iar companiile private nu ar trebui să intre pe acest teren, spune CEO-ul Apple, Tim Cook, într-un interviu acordat publicației franceze Les Echos, cu referire la proiectul Libra al rivalilor de la Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu. Cred cu tărie că moneda trebuie să rămână în mâinile statului", a declarat Cook, întrebat dacă și Apple intenționează să-și creeze o monedă proprie.

El a arătat că "nu se simte confortabil" cu ideea ca un grup privat să creeze o monedă care să concureze cu cele emise de state.

FOTO Pensionar italian: Nu mai fac față în Italia cu 600 de euro, vreau în România! CITEȘTE ȘI FOTO Pensionar italian: Nu mai fac față în Italia cu 600 de euro, vreau în România!

"O întreprindere privată nu trebuie să încerce să câștige putere prin acest subterfugiu. Moneda, ca și apărarea, trebuie să rămână în mâinile statelor, cele două reprezintă nucleul misiunii lor. Ne alegem reprezentanți care își asumă responsabilitățile guvernării. Întreprinderile nu sunt alese, deci nu ar trebui să intre pe acest teren", a punctat șeful Apple.

Franța a anunțat luna aceasta că va bloca dezvoltarea monedei digitale Libra de la Facebook în Europa deoarece amenință "suveranitatea monetară" a guvernelor. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Libra prezintă riscuri financiare și s-ar putea înregistra abuzuri din cauza ei. Totuși, el nu a clarificat cum va putea Franța să blocheze Libra în afara celor 28 de state ale UE.

Tot de curând, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că Executivul Comunitar realizează o analiză privind Libra, criptomoneda pe care vrea să o lanseze Facebook, cu scopul de a vedea dacă se conformează cadrului de reglementare al UE, dacă sunt necesare modificări ale reglementării sau dacă este nevoie de un cadru specific pentru moneda rețelei de socializare. El a precizat că Bruxelles-ul a trimis un chestionar la Facebook pentru a obține mai multe detalii despre Libra și a menționat că discuțiile cu miniștrii europeni au evidențiat existența "anumitor preocupări", inclusiv cele privind implicațiile pentru stabilitatea financiară.

VIDEO Un nou record stabilit de Banksy: Lucrarea \ CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou record stabilit de Banksy: Lucrarea "Devolved Parliament" a fost adjudecată la prețul de 10 milioane de lire sterline

În pofida avertismentelor venite de la autoritățile din întreaga lume, Facebook intenționează să lanseze criptomoneda Libra în cursul anului viitor, a declarat recent directorul de la Facebook responsabil cu acest proiect, David Marcuss, pentru cotidianul elvețian NZZ, preluat de Reuters.

În luna iunie a acestui an, Facebook a anunțat că intenționează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăților digitale. Facebook susține că Libra va fi susținută de active reale, cum sunt depozitele bancare și obligațiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum Bitcoin.

Marcuss a spus că este puțin probabil ca monedele Libra să fie utilizate ca mijloace de plată în tranzacții reale în țări precum Elveția, Germania sau Franța, ci mai pentru plăți transfrontaliere sau pentru reglarea unor sume foarte mici. "În orice caz, este puțin probabil ca în viitor oamenii să plătească cu Libra pentru un espresso în Elveția, Germania sau Franța", a spus Marcuss. Potrivit acestuia, în prima fază acceptarea Libra de către utilizatori va fi o problemă mai mare decât aspectele ce țin de reglementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
moneda libra facebook
rivalitate apple facebook
tim cook apple
criptomonede
monopol de stat pe emiterea de moneda