Erste anticipează că inflația anuală ar putea atinge luna aceasta cel mai ridicat nivel din 2018 și majorează ușor prognoza pentru decembrie, peste ținta BNR

Erste anticipează că inflația anuală ar putea atinge luna aceasta cel mai ridicat nivel din 2018 și majorează ușor prognoza pentru decembrie, peste ținta BNR
scris 16 apr 2018

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, cea mai mare bancă în funcție de active de pe piața locală, consideră că rata anuală a inflației va continua să crească luna aceasta după ce, în martie, a atins maximul ultimilor aproape 5 ani. Totodată, Erste a majorat prognoza de inflație pentru finele anului, de la 3,6% la 3,7%, peste limita superioară a intervalului țintit de BNR.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Rata anuală a inflației IPC va continua să crească în aprilie pe fondul majorării prețurilor administrate la gaze naturale și a scumpirii țigărilor. Cu toate acestea, aprilie ar putea reprezenta vârful inflației anuale, pe care îl estimăm la 5,2%. Inflația anuală ar urma să rămână la un nivel ridicat până în toamnă și să coboare apoi, în noiembrie-decembrie, spre limita superioară a intervalului țintit de BNR, însă estimăm că va depăși această limită la finele anului", spun analiștii Erste.

Explozia importurilor agravează situația contului curent al țării în primele două luni: deficitul crește cu 140%. În comerțul cu bunuri, deficitul se adâncește cu aproape 40% CITEȘTE ȘI Explozia importurilor agravează situația contului curent al țării în primele două luni: deficitul crește cu 140%. În comerțul cu bunuri, deficitul se adâncește cu aproape 40%

Ținta de inflație anuală a BNR este de 2,5% +/- 1 punct procentual, iar estimările din februarie indică o rată anuală a inflației de 3,5% în luna decembrie, la limita superioară a intervalului.

Rata anuală a inflației a urcat în luna martie la 5%, cel mai mare nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%. Rata anuală a inflației a accelerat față de luna februarie, când s-a situat la 4,7%.

După ce BNR a surprins analiștii menținând dobânda cheie la cea mai recentă ședință de politică monetară, Erste anticipează că banca centrală va majora rata dobânzii de referință în luna mai.

"Credem că BNR va fi nevoită să majoreze și prognoza de inflație, care va depăși 3,5%, ceea ce va solicita măsuri. În cazul în care BNR va decide să păstreze neschimbată dobânda, ar putea adopta alte măsuri de înăsprire monetară, cum ar fi restricții macroprudențiale legate de creditare sau măsuri de absorție a lichidității", se arată în nota publicată de Erste.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bcr
bnr
inflatie
preturi
scumpiri
prognoza
dobanda