Bursa de la București a închis pe verde vineri, dar nu a reușit să evite un declin săptămanal

Bursa de la București a închis pe verde vineri, dar nu a reușit să evite un declin săptămanal
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 apr 2016

Bursa de la București a închis în scădere săptămâna aceasta, în pofida evoluției pozitive de vineri, care a contrastat cu cea a burselor europene, trase în jos de sectorul auto.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele BET a coborât pe parcursul săptămânii cu 0,95%, iat BET Plus a înregistrat un declin de 0,8%. Vineri, indicii de referință BET și BETPlus au avansat cu 0,19%, respectiv 0,23%, evoluția fiind în contrast cu cea a burselor europene care au închis în scădere. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Tranzacțiile în piața de acțiuni de la BVB au însumat 32,5 milioane de lei. Cele mai tranzacționate acțiuni pe piața principală au fost Romgaz (SNG), cu o valoare de 10,93 milioane de lei, urmate de Banca Transilvania (TLV) - 3,85 milioane de lei și Electrica (EL) - 3,38 milioane lei.

Acțiunile emise de Romgaz au stagnat, acțiunile Banca Transilvania au înregistrat un avans de 0,38%, iar Electrica  a consemnat o creștere de 0,49%.

Indicele BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,01%, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a închis în creștere cu 0,43%.

BET BK a avansat cu 0,27%, iar BET XT a urcat 0,2%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Bursa de la București a început săptămâna pe roșu, în contextul în care bursele europene au resimțit în prima parte a orarului de tranzacționare impactul declinului cotației petrolului. După un avans ușor marți, indicii principali de la BVB au scăzut miercuri și joi, fiind trași în jos de scăderea abruptă a titlurilor Romgaz după ce Fondul Proprietatea a pus în vânzare prin ofertă accelerată 5,85% din acțiunile companiei.


În Europa, indicele Stoxx Europe 600  a închis vineri în scădere cu 0,3%. Titlurile din sectorul auto au avut o evoluție mult mai slabă decât a indicelui per ansamblu, în contextul în care scandalul emsiilor poluante pare ia amploare. Astfel, Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts, al industriei auto, a coborât cu peste 2%. Acțiunile producătorului german Daimler au înregistrat un declin de 4,6% după ce, joi seara, producătorul a anunțat că a demarat o anchetă internă, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA, pentru a verifica "posibile nereguli" referitoare la certificările de mediu pentru modelele diesel vândute pe piața americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
actiuni
bet
bet plus