Bursa rămâne în capcană. Acțiunile Digi, la un nou minim de la listare

Bursa rămâne în capcană. Acțiunile Digi, la un nou minim de la listare

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 sep 2017

Indicele reprezentativ BET a pierdut 0,36% și rămâne blocat între media mobilă care definește trendul și pragul de suport la care cumpărătorii s-au regrupat de 3 ori în acest an. Tranzacții și mișcări notabile pe acțiunile SIF Muntenia, Digi și obligațiunile Superbet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După etapa de volatilitate din ultimele 6 săptămâni, bursa românească încearcă o stabilizare, în contextul unei volatilități reduse și în piețele financiare internaționale de acțiuni. Astăzi, închiderea a fost „roșie”, pe fondul unui rulaj de 42,19 milioane lei (9,17 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,29%, iar indicele reprezentativ BET de la Bursa de Valori București a pierdut 0,36%, închizând la nivelul de 7.914,24 puncte. Cotația este, practic, prinsă între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și pragul de suport din zona de 7.840 de puncte care a rezistat în prima jumătate a acestei luni și care a mai fost punct de regrupare a cumpărătorilor și în martie, dar și la cumpăna lunilor iunie-iulie, când piața s-a oprit după vânzările agresive antrenate de apariția fantomei desființării fondurilor de pensii.

Bursa rămâne în capcană. Acțiunile Digi, la un nou minim de la listare

Piața așteaptă cu calm un nou impuls. Bursele europene se află, de asemenea, într-o etapă de consolidare. Ziua de azi a fost „verde” pentru piețele mature: +0,53% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,38% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,25% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,41% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, tendința a fost preponderent negativă: -0,39% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,20% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,11% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacție specială de 12,2 milioane lei cu acțiuni SIF Muntenia

Orice rulaj pe vreun emitent al pieței reglementate a fost depășit de o tranzacție specială din piața deal cu 13,14 milioane acțiuni SIF Muntenia (SIF4). Schimbul a fost efectuat la prețul de 0,9300 lei/acțiune, cu 0,87% peste referința de ieri, dar cu 46,47% sub ultima valoare unitară a activului net, aferentă sfârșitului lunii august, de 1,7374 lei/acțiune.

La respectivul preț, capitalizarea bursieră a societății s-ar ridica la 750,54 milioane euro (163,19 milioane euro). Este a 2-a cea mai importantă activitate de tranzacționare pe acest emitent din ultima jumătate de an, după cea realizată tot în piața deal, de 23,60 milioane lei din 17 mai.

Peste jumătate din transferurile din piața reglementată au fost realizate pe acțiunile bancare

Pe segmentul regular, cele mai mari tranzacții, în valoare de 9,14 milioane lei, s-au realizat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care s-au depreciat cu 0,79%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, cu 12,10% sub maximul de 14,22 lei/acțiune din acest an, consemnat în luna august, și cu numai 5,22% peste ultima valoare de tranzacționare din 2016, de 11,88 lei/acțiune. Pe același emitent, în piața deal, s-au efectuat și tranzacții speciale în valoare de 1,23 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a apreciat cu 0,67%, până la prețul de 2,2500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,43 milioane lei. De altfel, transferurile pe cele 2 acțiuni au reprezentat 51,92% din activitatea de tranzacționare din piața reglementată.

Zi „roșie” și pentru acțiunile fondurilor închise și din domeniul energetic

Al 3-lea rulaj al zilei, de 3,82 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,35%, până la prețul de 0,8470 lei/acțiune. Acestea au subperformat evoluției în ansamblu a titlurilor fondurilor închise, al căror indice sectorial BET-FI a suferit un declin de 0,12%, până la nivelul de 37.398,86 puncte.

Tablou sumbru al bursei, zugrăvit de omul care a ajutat-o cel mai mult acum 3 ani. „Oare la mine, micul investitor, se gândește cineva?!” CITEȘTE ȘI Tablou sumbru al bursei, zugrăvit de omul care a ajutat-o cel mai mult acum 3 ani. „Oare la mine, micul investitor, se gândește cineva?!”

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a scăzut peste media pieței, cu 0,61%. Performanța acțiunilor din sectorul energetic și de utilități a fost slabă la acest început de săptămână, când prețul țițeiului Brent s-a tranzacționat pe maximele acestui an, iar luni chiar a atins la Londra cea mai ridicată valoare din iulie 2015 încoace.

Cel mai lichid emitent din structura indicelui energetic a fost astăzi OMV Petrom (SNP) a pierdut 0,68% la nivelul capitalizării bursiere. Într-o sesiune cu transferuri de 2,04 milioane lei, cotația a închis la nivelul de 0,2900 lei/acțiune, cu 5,45% peste prețul de 0,2750 lei/acțiune al ofertei publice de vânzare accelerată derulată de Fondul Proprietatea pentru un număr de 1,45 miliarde acțiuni ale companiei petroliere, reprezentând 2,56% din capitalul social.

Tot pe acest segment, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), s-au corectat cu 1,12%, până la prețul de 30,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,71 milioane lei.

Acțiunile Digi se scufundă încet

Pe tranzacții de 2,28 milioane lei, peste media obișnuită pe acest emitent în ultima perioadă, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 1,06%, până la un nou minim de la listare. Cotația este cu 6,25% sub prețul ofertei publice de 40,00 lei/acțiune care a adus compania la cota BVB în luna mai a acestui an. Tendința fusese semnalată semnalată pentru Profit.ro încă de acum 2 săptămâni de către Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. „Digi e sub prețul de la listare și se vinde în continuare”, avertiza acesta.

Tranzacții de peste 100.000 de euro pe obligațiunile Superbet

Apariție inedită pe ecranele de tranzacționare, titlurile obligatare emise de compania Superbet Betting & Gaming (SBG20) au însumat astăzi schimburi în valoare de aproximativ 461.000 de lei pe piața AeRO. Anterior, se mai efectuaseră doar într-o zi transferuri pe emisiunea în valoare de 9,7 milioane lei numai într-o singură sesiune și în valoare de numai aproape 1.300 de lei. Tranzacția s-a efectuat cu 1,43% peste referință și cu 6,50% deasupra valorii nominale de 100 lei pe titlu a emisiunii ce este purtătoare a unei dobânzi de 12% și care a intrat la cota BVB în urmă cu o săptămână.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
romgaz
superbet
omv petrom
fondul proprietatea
banca transilvania
brd