Bursa românească, pe un nou maxim post-criză! Acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom susțin avansul indicelui BET, care are spațiu de creștere

Bursa românească, pe un nou maxim post-criză! Acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom susțin avansul indicelui BET, care are spațiu de creștere
scris 5 apr 2018

Indicii principali de la BVB au crescut azi cu peste 1% și au depășit maximul post-criză consemnat la jumătatea lunii trecute.

2 sesiuni de aprecieri, dar pe cele mai mici volume din acest an și alte 2 ședințe neconcludente cu fluctuații modeste. Acesta este tabloul care nu prefigura foarte mult explozia de astăzi a indicelui principal al Bursei de Valori București, deși din punct de vedere tehnic atacarea maximelor părea iminentă. Indicele BET a crescut cu 1,20%, până la nivelul de 8.861,11 puncte, depășind vârful precedent de 8.816,96 puncte consemnat la jumătatea lunii trecute și care reprezenta maximul post-criză.

Cotația a urcat cu putere peste media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea mai scurtă dintre cele care desemnează tedința pe termen scurt. Graficul atașat indică o forță deosebită a trendului ascendent cu o pantă de înclinație destul de abuptă pentru mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Bursa românească, pe un nou maxim post-criză! Acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom susțin avansul indicelui BET, care are spațiu de creștere

Indicele compozit BET Plus s-a apreciat, de asemenea, cu 1,16%. Piața a beneficiat astăzi de o sesiune foarte bună, cu un avans consistent al indicilor burselor Europene, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +2,68% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,35% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,90% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,94% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,65% pentru indicele PX de la Praga.

Transgaz și partenerii trebuie să plătească mai mult pentru DESFA. Licitația intră în turul 2 CITEȘTE ȘI Transgaz și partenerii trebuie să plătească mai mult pentru DESFA. Licitația intră în turul 2

La BVB elanul a fost susținut chiar de acțiunile unora dintre cele mai mari companii din România. Primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni au cumuolat transferuri de 25,66 milioane lei, reprezentând 73,45% DIN rulajul de 34,94 milioane lei (7,49 milioane euro). Astfel, pe tranzacții de 14,18 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,91%, până la prețul de 2,6700 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,59 miliarde lei (2,48 miliarde euro). Banca Transilvania a înceout în această săptămână transferul de proprietate pentru cea din urmă achiziție a sa, Bancpost.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,46%, până la prețul de 15,30 lei/acțiune, pe transferuri de 4,03 milioane lei.

Rușii de la Alro vor să încaseze dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Randament net de 15% al dividendului CITEȘTE ȘI Rușii de la Alro vor să încaseze dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Randament net de 15% al dividendului

Al 2-lea rulaj al zilei, de 7,45 milioane lei, a fost consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 1,69%, până la prețul de 0,3315 lei/acțiune.Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring indicase pentru Profit.ro acțiunea OMV Petrom ca una ce are potențial de creștere în această perioadă. Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a oscilat în jurul prețului de 69,00 dolari/baril, indicele sectorial BET-NG a urcat cu 0,83%.

Tot din componența sa, titlurile Electrica (EL) au crescut cu 1,03%, până la prețul de 11,76 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,90 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au stațonat la prețul de 38,00 lei/acțiune, cu 2 doar 2 pași sub maximul de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 consemnat la finele lunii trecute, pe transferuri de 1,09 milioane lei.

Indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,93%, până la nivelul de 40.940,15 puncte, susținut de avansul celei mai importante acțiuni din structura sa. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 1,06%, până la prețul de 0,9560 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,47 milioane lei, în zona maximului din piața reglementată pentru acest emitent. Mesaroș de la Goldring declarase pentru Profit.ro încă de la jumătatea lunii trecute că această acțiune are potențial de creștere dacă trece decisiv de pragul de 0,9350 lei/acțiune, similar cu prețul ofertei publice de răscumpărare închisă în februarie pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii. „„FP arată OK pe grafic”, declara atunci brokerul. Mai jos indicăm graficul furnizat de Profit.ro, aprecierea în piață fiind de atunci de 3,02%.

Bursa românească, pe un nou maxim post-criză! Acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom susțin avansul indicelui BET, care are spațiu de creștere

Profit.ro confirma că parametrii tehnici denotă o soliditate a trendului ascendent. Din punct de vedere tehnic – scria atunci Profit.ro – titlurile FP sunt pe un impuls ascendent, confortabil peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trendul, dar și peste mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55). Indicatorul Real Strength Index, în configurația sa clasică de 14 perioade, evoluează în teritoriu pozitiv, fără a fi intrat în supracumpărare, ceea ce denotă soliditate pentru trend.”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
omv petrom
bvb
bursa
brd
romgaz
electrica
fondul proprietatea