După sfârșitul etapei de raportări financiare trimestriale, prima mișcare a bursei este în sus

După sfârșitul etapei de raportări financiare trimestriale, prima mișcare a bursei este în sus
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mai 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat jumătate de procent într-o zi favorabilă activelor de risc la nivel mondial și în cea dintâi sesiune după epuizarea perioadei de publicare a rezultatelor companiilor listate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De obicei, etapa care premerge raportărilor financiare ale companiilor listate și perioada propriu-zisă a acestor publicări sunt însoțite de o relativă încremenire a bursei, ca urmare a faptului că investitorii ezită să ia poziții decisive înainte de a avea întreg tabloul performanțelor emitenților de la BVB. Ultimele zile ale acestui interval au fost ale unor corecții semnificative, induse de piețele externe.

Prima zi de după consumarea raportărilor a fost una de creștere. Este, totuși, o mișcare ce ar putea fi indusă tot de piețele externe, unde am avut astăzi o revenire puternică. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a ajuns în zona de 25.900 de puncte, iar în Europa tabloul a fost preponderent „verde”: +1,56% indicele Euro Stoxx 50, +0,78% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,37% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,74% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,89% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,01% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,05% pentru indicele indicele PX de la Praga.

CONFIRMARE Hidroelectrica se pregătește din nou de listarea la Bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hidroelectrica se pregătește din nou de listarea la Bursă

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,51%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,47%, până la prețul de 8.212,27 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide de la BVB a se află pe o mișcare de ricoșeu după testarea în sesiunea precedentă a mediilor mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) și 200 de zile (EMA200), care au funcționat ca suport mobil, așa cum se vede pe graficul atașat.

După sfârșitul etapei de raportări financiare trimestriale, prima mișcare a bursei este în sus

Într-o zi cu un rulaj de 43,75 milioane lei (9,19 milioane euro) al pieței de acțiuni, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 12,48 milioane lei, s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 0,40%, până la prețul de 0,3810 lei/acțiune.

Cu toate acestea, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de 0,11%, fiind tras în jos de declinul de 0,49%, până la prețul de 20,30 lei/acțiune al titlurilor Transelectrica (TEL), ce au adunat transferuri de 5,44 milioane lei, dar și de corecția de 0,15% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) ce au închis ședința la prețul de 33,95 lei/acțiiune, pe volume echivalente cu 4,44 milioane lei.

Deși și-a sporit afacerile cu o treime, profitul net al MedLife s-a înjumătățit la T1 CITEȘTE ȘI Deși și-a sporit afacerile cu o treime, profitul net al MedLife s-a înjumătățit la T1

Interes a existat și pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 2,1200 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței reglementate, de 7,06 milioane lei. De asemenea, pe acest emitent s-a realizat și o tranzacție specială cu 1,00 milion de acțiuni în piața deal, în valoare de 2,12 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul 11,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,84 milioane lei. La același preț a fost efectual și un transfer de tip deal în valoare de 1,12 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,25%, până la prețul de 0,9720 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare de 5,05 milioane lei. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi negativă, fapt pentru care indicele BET-FI s-a desprins cu doar 0,05% de referință, atingând nivelul de 35.846,36 puncte.

Românii au mâncat mai mult de la KFC. Profitul net al companiei care operează lanțul s-a prăbușit însă cu 90% CITEȘTE ȘI Românii au mâncat mai mult de la KFC. Profitul net al companiei care operează lanțul s-a prăbușit însă cu 90%

Transferuri peste media obișnuită a respectivilor emitenți am consemnat pe 2 acțiuni care au publicat cu o zi înainte rezultatele financiare. Astfel, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 1,67%, până la prețul de 23,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,30 milioane lei, după ce operatorul telecom a anunțat că a trecut pe pierdere la T1.

Pe contrasens, titlurile Cemacon Zalău (CEON) s-au apreciat cu 4,81%, până la prețul de 0,3270 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 281.000 de lei, în contextul în care a anunțat un profit net trimestrial mai mult decât dublu, de 13,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
cemacon