GRAFIC Corecții severe și generalizate la BVB. Sentimentul negativ față de bursa locală - potențat de mediatizarea prezumtivei fraude de la BRD Pensii

GRAFIC Corecții severe și generalizate la BVB. Sentimentul negativ față de bursa locală - potențat de mediatizarea prezumtivei fraude de la BRD Pensii

Sursa foto: Seemitch | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 iun 2022

Influențată de scăderile la nivel mondial, și bursa românească a avut una din cele mai nefaste zile din acest an sub aspectul dinamicii cotațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Temeri legate de stagflație au alimentat un val de vânzări la New York Stock Exchange, indicele S&P500 coborând chiar și sub nivelul de 3.740 de puncte. Deprecierile au fost consistente și în Europa: -1,69% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,96% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,80% pentru indicele CAC40 de la Paris și -1,69% pentru indicele DAX40 de la Frankfurt.

Acesta este contextul în care și la Bursa de Valori București am avut un recul important. Tendința inițială a investitorilor la șocuri externe este de a nu tranzacționa știind că găsesc greu lichiditate pentru a reintra în poziții, însă de data aceasta au ales să se replieze și piața locală și-a regăsit corelația cu bursele dezvoltate.

UiPath trece la concedieri CITEȘTE ȘI UiPath trece la concedieri

Nici sesiunea negativă nu a fost neapărat însoțită de volume substanțiale. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 44,33 milioane lei (8,96 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de 45,16% de cele 2 acțiuni care au marcat ultimul deceniu de la BVB.

Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 1,44%, până la prețul de 2,0600 lei/acțiune, pe transferuri de 10,35 milioane lei, și titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un declin de 3,88%, până la prețul de 2,2300 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,66 milioane lei.

FOTO Idea Bank își părăsește propriile sedii. Noul proprietar Banca Transilvania o transformă într-o entitate online. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți CITEȘTE ȘI FOTO Idea Bank își părăsește propriile sedii. Noul proprietar Banca Transilvania o transformă într-o entitate online. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți

Sunt mișcări care au influențat întreaga piață, cu deprecieri de peste 1 procent la nivelul indicilor: -1,64% pentru indicele compozit BET-XT, -1,53% pentru indicele financiar BET-FI, care închis la nivelul de 50.404,64 puncte, -1,16% pentru indicele energetic BET-NG și -1,78% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.294,26 de puncte trece din nou sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Corecții severe și generalizate la BVB. Sentimentul negativ față de bursa locală - potențat de mediatizarea prezumtivei fraude de la BRD Pensii

Dincolo de impulsul imprimat de piețele externe, sentimentul negativ față de bursa locală a fost potențat de mediatizarea prezumtivei fraude de la BRD Pensii, în contextul în care suspecții au fost reținuți de Parchet. Titlurile grupului, BRD Groupe Société Générale (BRD), au suferit un recul de 2,77%, până la prețul de 12,62 lei/acțiune, , pe volume echivalente cu 2,44 milioane lei.

Ziua a fost „roșie” inclusiv pentru producătorii de gaze naturale: -1,75%, până la prețul de 50,40 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au întrunit cea de-a 3-a activitate a zilei și -0,20%, până la prețul de 0,4875 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au cumulat însumat schimburi de 2,96 milioane lei.

O companie viticolă din zona Salinei Turda aduce la bursă obligațiuni în valoare de 2 milioane euro. Investiție într-o sală de evenimente CITEȘTE ȘI O companie viticolă din zona Salinei Turda aduce la bursă obligațiuni în valoare de 2 milioane euro. Investiție într-o sală de evenimente

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile One United Properties (ONE) au urcat cu 0,76%, până la prețul de 1,3220 lei/acțiune, pe transferuri de 2,88 milioane lei. După închiderea pieței, emitentul a notificat Bursa că a achiziționat un teren situat în apropierea cartierului Floreasca și a Lacului Tei din Capitală, cu o suprafață de 10.710 mp pentru o nouă dezvoltare rezidențială.

Măsură a șocului extern, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au scăzut cu 4,79%, pe tranzacții de 3,20 milioane lei. O depreciere consistentă, -2,17%, au avut-o și titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au închis la prețul de 45,00 lei/acțiune o sesiune în care au adunat un rulaj de 1,50 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica