Industria fondurilor de investiții s-a întors în 2018

Industria fondurilor de investiții s-a întors în 2018

Foto dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 oct 2020

Valul de vânzări de pe piețele externe aduse de pandemia de coronavirus și măsurile subsecvente vătămătoare pentru economie s-au răsfrânt nefavorabil și asupra pieței de capital de la București, unde valoarea intrinsecă a fondurilor de investiții a scăzut. Partea plină a paharului o reprezintă creșterea cu 6.000 de persoane a numărului de investitori și interesul sporit pentru bursă al românilor cu disponibilități bănești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Activele totale ale fondurilor de investiții se situează la 41,27 miliarde lei, acestea având un declin de 14,89% față de anul 2019, dar fiind și chiar și sub valoarea din 2018, conform datelor furnizate de Asociația Adminitratorilor de Fonduri (AAF).

Înainte de a fi prezentate aici, datele au fost anunțate cu mult înainte pe Profit Insider

EXCLUSIV Producătorul local de telefoane iHunt vrea să emită obligațiuni pentru finanțarea creșterii producției și a extinderii pe piețele din Ungaria și Bulgaria CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul local de telefoane iHunt vrea să emită obligațiuni pentru finanțarea creșterii producției și a extinderii pe piețele din Ungaria și Bulgaria

Pe segmentul fondurilor de investiții, declinul este vizibil, valoarea agregată a activelor, de 20,90 miliarde lei, aflându-se cu 2,78% sub cea de 21,57 miliarde lei de la sfârșitul anului 2018. Este rezultatul unui șoc pe piața obligațiunilor, o consecință a declinului bursier, unde indicele BET de la BVB se regăsește cu aproape 11,75% sub nivelul de la începutul anului, dar și al unor retrageri de resurse financiare ale investitorilor.

AAF a identificat un număr de fonduri care investesc peste 50% din bani în acțiuni, iar acestea au active de 1,55 miliarde lei. Acestea au beneficiat de intrări nete de 137 milioane lei. „Există un interes mare față de investițiile în acțiuni”, spune Pricop de la Asociația Administratorilor de Fonduri. „Investitorii, în această perioadă, am văzut în această criză și oportunitate.”

Alt aspect pozitiv pentru industrie îl reprezintă creșterea cu aproximativ 6.000 de persoane a numărului de investitori. Acesta se ridică la 335.000 de români care aleg să-și pună la bătaie disponibilitățile bănești pe piața de capital locală.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
aaf
fonduri de investiții
bt asset management