Investitori atrag atenția că relaxarea condițiilor de organizare a AGA deschide o cutie a pandorei. Boardului i se dau prea multe puteri. Avertismente pentru posibile încălcări ale drepturilor acționarilor

Investitori atrag atenția că relaxarea condițiilor de organizare a AGA deschide o cutie a pandorei. Boardului i se dau prea multe puteri. Avertismente pentru posibile încălcări ale drepturilor acționarilor

Sursa foto: Koonsiri Boonnak / dreamstime.com

scris 18 mar 2020

Certinvest, cel mai mare administrator independente de active financiare, atrage atenția că modificările de legislație preconizate pentru desfășurarea adunărilor generale ale acționarilor în ordonanța de urgență pentru modificarea legii societăților comerciale dă puteri prea mari consiliilor de administrație și directoratelor în detrimentul acționarilor.

Criza epidemiei coronavirus nu trebuie să deturneze legislația societăților comerciale de la ce înseamnă un cadru adecvat de respectare a dreptului de proprietate revenit acționarilor. Este un avertisment care vine din rândul investitorilor de portofoliu, într-un context în care proiectul de ordonanță de urgență care vizează modificarea legii 31/1990 introduce prevederi care pot leza drepturile acționarilor.

Societatea de administrare a activelor financiare Certinvest atrage atenția că transferarea unor responsabilități de la Adunarea Generală a Acționarilor către Consiliul de Administrație sau Comitetul Director este un aspect care trebuie privit cu mare responsabilitate întrucât legea promovată în anul 1990 a dorit ca cele mai importante decizii să fie luate de acționari în calitate de proprietari ai acțiunilor. Un exemplu în acest sens este chiar stabilirea secretarului de ședință, spune Horia Gustă, director general al Certinvest, în adresa publică către Guvern și remisă Profit.ro.

Compania de biotehnologie BioNTech, avans de până la 60% pe bursă, pe fondul speranțelor legate de un vaccin împotriva noului coronavirus CITEȘTE ȘI Compania de biotehnologie BioNTech, avans de până la 60% pe bursă, pe fondul speranțelor legate de un vaccin împotriva noului coronavirus

Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a solicitat ieri ministerelor economice și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prevederi mai flexibile legate de modalitatea de organizare și derulare a adunărilor generale ale acționarilor ordinare și extraordinare.

Companiile membre ale Asociației, cea mai mare parte listate, cer solicită eliminarea obligativității publicării convocatorului în Monitorul Oficial, derularea AGA cu prezențe restrânse, inclusiv prin absența unui secretar de ședință și a unor membri ai boardului și directoratului, vot prin corespondență și posibilitatea de a schimba pe termen scurt locația desfășurării AGA.

Gustă de la Certinvest îndeamnă ca introducerea unui canalul alternativ pentru desfașurarea Adunărilor să fie privit cu mare responsabilitate din perspectiva dreptului acționarilor de a fi informați cu privire la procedurile create de Consiliul de Administrație pentru desfașurarea Adunărilor, întrucat termenul de 5 zile stabilit în proiectul de ordonanță fiind unul extrem de redus. Recomandarea celor de la Certinvest este pentru cel putin 10 zile.

EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ

În convocatorul publicat ieri de OMV Petrom (SNP) pentru Adunarea Generală a Acționarilor din 27 aprilie societatea a recomandat acționarilor să își manifeste opțiunile utilizând votul electronic prin corespondență ca fiind cel mai sigur în contextul epidemiei de coronavirus.

Gustă, care a fost ales recent și președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), spune că în același context al termenelor foarte scurte posibilitatea schimbării modalității de identificare a acționarilor nu trebuie să îngreuneze sub nicio formă accesul acționarilor în general la Adunare, în special accesul acționarilor străini. „Drepturile fundamentale ale acționarilor de a participa la Adunare și de a vota - nu pot fi restrânse prin proceduri complicate de acces la platforme de desfășurare a adunărilor sau de intervale de timp reduse pentru vot”, conchide directorul Certinvest.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
bursa
certinvest
aaf
aga
horia gusta