La SIF Transilvania, Mihai Fercală este stăpân pe sediu și are funcționari loiali. Consiliul de Supraveghere consideră că acțiunile cu simbolul SIF3 trebuie să rămână suspendate de la tranzacționare

La SIF Transilvania, Mihai Fercală este stăpân pe sediu și are funcționari loiali. Consiliul de Supraveghere consideră că acțiunile cu simbolul SIF3 trebuie să rămână suspendate de la tranzacționare
scris 6 mai 2020

Boardul SIF Translvania, unde s-a conturat o majoritate în vederea debarcării directorului de un sfert de veac Mihai Fercală, a luat o serie de măsuri pentru exercitarea administrării, însă aceastea ar fi ignorate de departamentele societății, unde sunt oameni fideli lui Fercală. Marius Moldovan, membru în Consiliul de Supraveghere, nu a fost primit nici marți în sediu, documentele societății nu ar fi remise, iar dispozițiile boardului ar fi ignorate. În acest context, supraveghetorii iau act că, până la validarea noului directorat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, acțiunile SIF-ului ar trebui să rămână suspendate de la tranzacționare, așa cum sunt la acest moment, temporar, în urma unei decizii a ASF.

Preluarea frâielor SIF Transilvania (SIF3) de către noua majoritate, conturată în această primăvară, a Consiliului de Supraveghere și de fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan, menționat în premieră de Profit.ro ca fiind desemnat director general cu un mandat de 4 ani al societății, este mai grea. Cel care conduce de peste un sfert de secol SIF-ul, Mihai Fercală, controlează de facto sediul din Brașov, dar și angajații care i-au rămas fideli, deși are mandat expirat, decizii contrare din partea boardului și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), într-un răstimp în care a pierdut comunicarea cu bursa.

Este contextul în care Consiliul de Supraveghere a notificat investitorii prin intermediul portalului BVB că acțiunile cu simbolul SIF3 ar trebui să rămână suspendate de la tranzacționare până la clarificarea aspectelor legate de conducere.

OMV Petrom și-a redus cu o treime estimarea privind prețul petrolului și a efectuat reevaluări de active de 28 milioane lei. Compania nu exclude deprecieri suplimentare de 1,5 miliarde lei CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a redus cu o treime estimarea privind prețul petrolului și a efectuat reevaluări de active de 28 milioane lei. Compania nu exclude deprecieri suplimentare de 1,5 miliarde lei

Conform raportării către piață, boardul a fost destul de activ. În primul rând a luat decizia ca nicio comunicare către Bursă să nu fie validă fără semnătura noului președinte Crinel Andănuț sau a lui Moldovan. De asemenea, membrii Consiliului au cerut documentația aferentă Adunării Generale a Acționarilor de bilanț din 28 martie, iar directorilor cu mandatul expirat pe 19 aprilie, Fercală, Ștefan Szitas și Iulian Stan, li s-a cerut să predea bunurile și actele sub supravegherea unui executor judecătoresc.

Departamentului economic al SIF-ului i s-a cerut transmiterea spre semnare către board a situațiilor financiare pe anul 2019, dar și efectuarea plăților aferente contractelor semnate până la 19 aprilie, data expirării mandatului fostului Directorat, urmând ca după acest reper să nu mai poată inița tranzacții la dispoziția lui Fercală sau a colaboratorilor săi.

Boardul a mai completat dosarele pentru directorat ale celor care ar urma să fie alături de Moldovan, Radu Roșca și Cristian Răduță, iar o altă decizie privește obținerea unei liste a persoanelor care au acces la informațiile privilegiate.

Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7% CITEȘTE ȘI Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7%

Această hărnicie a boardului –  care include publicarea unui pomelnic ce include litigiile în care societatea a fost implicată în timpul mandatului lui Fercală și care numără 14 procese -  a fost, însă, în van. Cu excepiția comunicării cu Bursa, unde ASF a pus piciorul în prag, mai nimic nu este îndeplinit întrucât, de facto, Fercală este înstăpânit pe sediu și are ascultarea personalului.

Lui Moldovan nici măcar nu i s-a permis accesul în sediu în prezența unui executor judecătoresc, acestra nefiind primul episod de acest tip, iar membrilor Consiliului de Supraveghere nu le-ar fi transmise documentele solicitate de către persoanele reponsabile. Boardul ia act că departamentele funcționale s-ar sustrage controlului ierarhic sau nu și-ar îndeplini atribuțiile legale, dar și că Fercală împreună cu colaboratorii săi ar avea o comunicare publică ce este de natură să inducă în eroare investitorii.

„Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania opinează că, în baza celor prezentate, nu sunt îndeplinite criteriile penru asigurarea unui flux informațional, în mod corect și legal, către investitorii și acționarii SIF Transilvania, în vederea asigurării unei piețe ordonate și funcționale de tranzacționare a acțiunilor emitentului SIF Transilvania”, spune raportul curent remis ieri către Bursă.

„Consiliul de Supraveghere consideră că până la aprobarea de către Autoritate a membrilor Directoratului SIF Transilvania, a căror documentație necesară aprobării se află în analiza ASF, nu vor fi îndeplinite condițiile legale din perspectiva realizării actelor de administrare a societății care să permită revenirea la tranzacționare a acțiunilor emitentului SIF Transilvania”, mai spune documentul citat.

Nu este exclus ca majoritatea conturată recent în Consiliul de Supraveghere și unde de bază este omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă, prins într-un război de peste 7 ani cu fostul directorat, să aibă din nou câștig de cauză la ASF. Problema o reprezintă, însă, preluarea redutei fizice. De facto, septuagenarul Fercală este stăpân în sediul din Brașov al SIF-ului, are ștampilele, documentele și acces la personalul societății. Totul se întâmplă ca și când principalul său argument de a rămâne pe poziție este pentru că a fost primul acolo și locul este deja ocupat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan