Romgaz schimbă propunerea de dividende, acceptând să plătească acționarilor 1,47 miliarde lei

Romgaz schimbă propunerea de dividende, acceptând să plătească acționarilor 1,47 miliarde lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2017

Consiliul de administrație al producătorului de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a modificat propunerea de dividende, acceptând să aloce pentru dividende 1,47 miliarde lei, din profitul pe 2016 și din rezervele realizate în anii trecuți, fiind a doua companie care ia o astfel de decizie, după Conpet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Noua propunere de dividend brut total pe acțiune în valoare de 3,82 lei, din care 2,40 lei aferent exercițiului financiar 2016 și 1,42 lei din rezultatul reportat al anilor precedenți”, arată un raport transmis Bursei de Valori București (BVB).

Profitul net al Romgaz de anul trecut, conform situațiilor financiare, este de 1,02 miliarde lei, scrie News.ro.

Din această sumă, dividendele cuvenite acționarilor sunt de 925 milioane lei, adică de 90,28% din profitul net.

”Propunerea de repartizare a profitului s-a făcut luând în considerare Memorandumul Ministerului Finanțelor Publice, transmis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, respectiv procentul de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016”, arată raportul producătorului de gaze.

Valoarea dividendului a fost de 2,4 lei/acțiune aferent profitului net realizat în anul 2016.

Valoarea dividendului suplimentar pe acțiune rezultată ca urmare a repartizării sumei de 547,29 milioane lei este de 1,42 lei/acțiune.

Romgaz a realizat în primul trimestru al acestui an un profit net de 565,8 milioane lei (125,7 milioane euro), cu 16% mai mare față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%.

\ CITEȘTE ȘI "Vulturul" magnat american Paul Singer a vândut la Londra acțiuni ale Fondului Proprietatea de 5 milioane dolari

De altfel, statul român va fi principalul beneficiar al deciziei de aliocare a sumelor suplimentare din rezerve pentru dividende. Banii ar putea ajunge la noul Fond de Dezvoltare pe care intenționează să îl creeze guvernul în acest an.

Decizia dezavantajează, însă, compania de stat, care rămâne cu mai puțini bani pentru investiții.

Pe lângă stat, și Fondul Proprietatea, un acționar minoritar foarte activ, a ceut, la mai multe companii de stat la care are participații și care dispun de cash, alocarea de sume suplimentare din rezerve pentru dividende.

Compania Conpet, un monopol al transportului de produse petroliere prin conducte, a acceptat să aloce 143,5 milioane lei acționarilor din profitul pe anii trecuți, decizie de care profită în special statul și Fondul Proprietatea.

Fondul a cerut alocarea de dividende suplimentare la alte companii de stat din energie care dispun de cash, precum Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

Romgaz are în prezent o valoare de piață de 12,9 miliarde lei (2,9 miliarde euro), la ultimul preț de închidere a ședinței, de 33,40 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
dividende
bvb