Aplicația Google Maps pentru mobile ar putea face obiectul unei investigații UE

Aplicația Google Maps pentru mobile ar putea face obiectul unei investigații UE
scris 10 nov 2015

Aplicația de cartografiere pentru dispozitive mobile Google Maps ar putea face obiectul unei investigații UE asupra practicilor Google, în condițiile în care autoritățile de la Bruxelles încearcă să determine dacă Google Maps a înlocuit hărțile digitale produse de concurenți, printre care compania din Danemarca TomTom sau fosta divizie de hărți digitale a Nokia, Here.

Comisia Europeană a trimis un chestionar mai multor companii din domeniul tehnologic, prin care cere informații cu privire la numărul de utilizatori ai aplicațiilor de hărți digitale pe platformele mobile, precum și date referitoare la aplicațiile de cartografiere descărcate sau pre-instalate pe telefoanele mobile.

De asemenea, Comisia este interesată de costurile companiilor pentru producerea hărților digitale pentru telefoane mobile.

Google, deținută de holdingul Alphabet, este ținta unei investigații antitrust lansate de UE în urmă cu cinci ani. În aprilie, Comisia Europeană a deschis oficial o anchetă referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemul Android, prin care urmărește să determine dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

Totodată, autoritățile de la Bruxelles au acuzat Google că a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe internet din Spațiul Economic European (SEE), prin favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a prețurilor în cadrul paginilor cu rezultate ale căutării generale.

De partea cealaltă a Oceanului Atlantic, Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite a lansat în septembrie o investigație împotriva Google, gigantul american fiind suspectat de practici neconcurențiale cu privire la accesul rivalilor la sistemul de operare Android pentru dispozitive mobile. Ancheta survine la doi ani de la abandonarea, din lipsă de probe, a unei investigații referitoare la motorul de căutare al companiei de internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
google maps
investigație
ue
harti digitale