Apple a angajat un nou director de securitate informatică, pe fondul unei dispute cu autoritățile privind deblocarea unui iPhone

Apple a angajat un nou director de securitate informatică, pe fondul unei dispute cu autoritățile privind deblocarea unui iPhone
scris 19 mar 2016

Apple a angajat un nou director de securitate informatică, care a ocupat, anterior, aceeași poziție la Amazon și Microsoft, în contextul în care autoritățile din SUA încearcă să oblige compania să deblocheze un iPhone care a aparținut unui terorist, transmite Reuters.

Noul director, George Stathakopoulos, a coordonat departamentul de securitate informatică al retailerului american Amazon începând din 2010 după ce a ocupat, timp de peste 8 ani, funcția de director la Microsoft, fiind responsabil de divizia de securitate a produselor.

Stathakopoulos va fi subordonat direct CFO-ul Apple, Luca Maestri, și va fi responsabil de protejarea activelor companiei, cum sunt calculatoarele folosite pentru dezvoltarea programelor informatice, dar și a datelor despre clienții Apple.

VIDEO Google scoate la vânzare divizia de robotică Boston Dynamics CITEȘTE ȘI VIDEO Google scoate la vânzare divizia de robotică Boston Dynamics

Marile companii din IT lucrează în prezent la îmbunătățirea și extinderea sistemelor de criptare a datelor, care protejează informațiile private ale utilizatorilor de hackeri. Spre exemplu, WhatsApp a anunțat recent că plănuiește să extindă criptarea datelor, aplicată mesajelor scrise, și pentru convorbirile audio.

Totodată, The New York Times a publicat, la finele lunii trecute, un articol în care susține că Apple lucrează la modificarea sistemul de operare iOS, astfel încât datele stocate pe iPhone să nu mai poată fi accesate, fără permisiunea proprietarului, nici măcar de compania care produce dispozitivele. Acest pas ar crește semnificativ siguranța datelor personale ale utilizatorilor și ar proteja Apple de viitoare confruntări cu autoritățile privind deblocare dispozitivelor.

Potrivit surselor citate de The New York Times, Apple lucreză la acest proiect înainte de disputa dintre companie și autoritățile americane, izbucnită după ce FBI și Departamentul de Justiție al SUA au cerut gigantului IT să deblocheze un iPhone.

Autoritățile din SUA investighează circumstanțele care au condus la atentatul de la San Bernandino. La începutul lunii decembrie, doi cetățeni americani, soț și soție, au împușcat mortal 14 persoane și au rănit alte 21. Agenții FBI au cerut ajutorul justiției pentru a forța Apple să deblocheze un iPhone 5C care a aparținut unuia dintre atacatori, după ce oficialii companiei au refuzat mai multe cereri de colaborare.

CEO-ul companiei, Tim Cook, a afirmat că cererea autorităților americane echivalează cu spargerea conturilor utilizatorilor iPhone chiar de către producătorul acestora, în condițiile în care aceleași autorități au îndemnat în ultimii ani companiile din IT să sporească măsurile privind securitatea consumatorilor.

Mai multe companii din domeniul IT, ca Google, Facebook și Twitter, au sărit în apărarea Apple, argumentând că deblocarea telefonului ar reprezenta un pericol pentru siguranța utilizatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
amazon
microsoft
securitate informatica
criptare
iphone
securitate cibernetica
date