Autoritatea din Comunicații a dat amenzi de 351.500 de lei în primul trimestru în urma controalelor

Autoritatea din Comunicații a dat amenzi de 351.500 de lei în primul trimestru în urma controalelor
scris 27 apr 2020

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat luni că în primul trimestru al acestui an a efectuat 739 de controale pe piața de comunicații electronice și a echipamentelor radio, precum și la furnizorii de servicii poștale, în urma cărora a aplicat 60 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 351.500 de lei.

"În primul trimestru al acestui an, ANCOM a efectuat 739 de controale pe piața de comunicații electronice și a echipamentelor radio, precum și la furnizorii de servicii poștale. Ca urmare a acestor controale, ANCOM a transmis 27 notificări și a aplicat 105 avertismente și 60 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 351.500 de lei, sumă ce se constituie venit la bugetul de stat", arată un comunicat al autorității, scrie News.ro.

SRI a identificat o campanie malware de furt de date bancare de pe telefonul mobil și recomandă verificarea conturilor CITEȘTE ȘI SRI a identificat o campanie malware de furt de date bancare de pe telefonul mobil și recomandă verificarea conturilor

Totodată, în primul trimestru au fost aplicate și sancțiunile în urma campaniei privind respectarea obligațiilor de acoperire cu voce mobilă, acțiune demarată în 2019 și finalizată la începutul acestui an.

"Odată cu declanșarea pandemiei, viața tuturor s-a schimbat radical, iar serviciile de comunicații au devenit fundamentul pe care s-a construit noul mod de trai și infrastructura pe care se face digitalizarea. Dacă până acum monitorizarea spectrului de frecvențe radio asigura un spectru curat, fără interferențe care să afecteze buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, acum aceasta a căpătat noi valențe, pentru că știm că orice disfuncționalitate poate afecta profund nu doar activitatea operatorilor, ci și viața de zi cu zi a utilizatorilor. Am continuat și controalele pe piață, acționând mai ales preventiv, cu luarea măsurilor de siguranță și într-un mod adaptat contextului actual ”, a declarat Cristin Popa, directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

Pe piața de comunicații electronice, în primele trei luni ale acestui an, ANCOM a efectuat 331 de acțiuni de control, contravenienții primind 27 de notificări, 26 de avertismente și 11 amenzi contravenționale în cuantum total de 150.000 de lei.

Cea mai mare sancțiune, în valoare de 40.000 de lei, a fost aplicată societății Telenes Mobile Connect pentru tarifarea incorectă a unor numere cu suprataxă. Alte nereguli sancționate de ANCOM pe piața serviciilor de comunicații electronice s-au referit la încheierea contractelor la distanță în lipsa consimțământului utilizatorilor și la refuzul efectuării portării către un alt furnizor.

În plus față de aceste acțiuni, Autoritatea a finalizat campania privind respectarea obligațiilor de acoperire cu voce mobilă.

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 268 de acțiuni de control, fiind aplicate 47 de avertismente și 34 de amenzi în valoare totală de 158.500 de lei.

"Monitorizarea spectrului de frecvențe radio este o activitate care se face permanent, cu stațiile de monitorizare aflate în dotarea autorității, urmărindu-se atât susținerea procesului de gestionare eficientă a spectrului, cât și respectarea obligațiilor cuprinse în licențele de utilizare a frecvențelor radio, licențele de emisie, autorizațiile de asignare a frecvențelor, precum și în autorizațiile tehnice sau în reglementările din domeniul comunicațiilor electronice care utilizează spectrul radio. Monitorizarea se face în baza unui plan anual de monitorizare, dar și ca urmare a sesizărilor primite din partea utilizatorilor de servicii de comunicații electronice", mai informează autoritatea.

În primul trimestru al anului 2020, ca urmare a celor 61 de sesizări de interferențe prejudiciabile primite de autoritate, au fost identificate și eliminate 63 de surse de interferențe. Din cele 61 de sesizări, 9 sunt în curs de rezolvare, fiind primite în ultima parte a perioadei de raportare.

Majoritatea interferențelor au avut ca sursă amplificatoare de semnal GSM/UMTS/LTE, telefoane sau alte echipamente de tip DECT 6.0, dar au existat și surse precum dispozitivele de identificare prin radiofrecvență (RFID), utilizate pentru barierele parcărilor sau porțile garajelor, rețelele radio locale (RLAN), echipamente de rețea CATV, precum și radiații ale echipamentelor și instalațiilor fixe (perturbații electromagnetice).

ANCOM a efectuat în primul trimestru al acestui an un număr de 140 de acțiuni de control la furnizorii de servicii poștale, fiind aplicate 32 de avertismente și 15 amenzi contravenționale în cuantum de 43.000 de lei, fiind frecvent constatată nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
amenzi