Deutsche Telekom avertizează că interzicerea echipamentelor Huawei ar întârzia cu doi ani dezvoltarea în Europa a rețelelor 5G

Deutsche Telekom avertizează că interzicerea echipamentelor Huawei ar întârzia cu doi ani dezvoltarea în Europa a rețelelor 5G
scris 29 ian 2019

Europa ar rămâne în urma Statelor Unite și a Chinei în cursa pentru introducerea noi generații de rețele de telefonie mobilă 5G, în cazul în care guvernele europene vor adopta interdicții care să vizeze producătorul chinez de echipamente Huawei Technologies Co., pe fondul unor îngrijorări legate de securitate, se arată într-o analiză internă a grupului german Deutsche Telekom AG, preluată de Bloomberg.

Cu o cifră de afaceri de 93 de miliarde de dolari în 2017, Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații, dar guvernele din mai multe țări sunt îngrijorate că autoritățile de la Beijing ar putea utiliza infrastructurile produse de Huawei pentru spionaj, scrie Agerpres.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, oficialii de la Deutsche Telekom au avertizat că eliminarea Huawei de pe lista furnizorilor de echipamente pentru rețelele 5G ar întârzia lansarea acestei noi tehnologii cu cel puțin doi ani.

În analiza sa internă, Deutsche Telekom susține că rețelele 5G trebuie construite pe baza actualei infrastructuri 4G, care se bazează deja în mare parte pe echipamente Huawei. În aceste condiții, dacă echipamentele Huawei vor fi interzise în totalitate, companiile de telefonie vor fi forțate să elimine toate echipamentele furnizate anterior de firma chineză, ceea ce ar putea costa industria de telefonie multe miliarde de euro, susțin sursele.

Guvernele din Germania și alte state europene analizează dacă să introducă sau nu restricții împotriva echipamentelor Huawei. Aceasta, în condițiile în care, luni, Statele Unite au anunțat o lungă listă de capete de acuzare împotriva responsabilei grupului Huawei, aflată în centrul unei dispute diplomatico-judiciare, dar și a gigantului chinez din domeniul telecomunicațiilor, în două dosare care riscă să crească tensiunile dintre Washington și Beijing.

Un bug de FaceTime a permis ascultarea utilizatorilor CITEȘTE ȘI Un bug de FaceTime a permis ascultarea utilizatorilor

În luna noiembrie 2018, Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj.

La începutul lunii decembrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

Previziunile Deloitte pentru 2019 în telecomunicații: Lansarea și extinderea serviciilor 5G CITEȘTE ȘI Previziunile Deloitte pentru 2019 în telecomunicații: Lansarea și extinderea serviciilor 5G

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

Grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a declarat vineri că va lua o "pauză" cu introducerea de echipamente Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

La finele anului trecut, Huawei a reacționat în România și a transmis că nu a avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele sale.

Înființată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofițer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de soluții IT&C.

Subsidiara locală a Huawei și-a început activitatea în 2003.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
sua
romania
memorandum
sts