Google insistă că nivelul de securitate al smartphone-urilor cu Android a crescut

Google insistă că nivelul de securitate al smartphone-urilor cu Android a crescut
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 2 apr 2019

În ciuda zecilor de incidente majore de securitate raportate de companiile de securitate și prezentate de presă doar anul trecut, Google susține că nivelul de securitate al smartphone-urilor cu Android a crescut, de fapt, în 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Google a dat publicității raportul privind securitatea și intimitatea sistemului de operare Android pentru 2018, al cincilea astfel de raport anual, care vine la 10 ani de când singura alternativă reală la iOS există.

Raportul arată că numărul PHA-urilor (aplicațiile cu potențial periculos) a crescut în 2018 în primul rând din cauza faptului că în această categorie au fost incluse și fraudele de click-uri folosite pentru creșterea veniturilor din reclame digitale.

Chiar dacă procentul PHA-urilor s-a dublat, de la 0,02% în 2017 la 0,04% în 2018, Google este chiar optimist cu privire la securitatea sistemului său de operare, în special cu privire la magazinul oficial de aplicații, Play Store.

Facebook vrea să creeze o secțiune specială pentru “știrile de calitate” CITEȘTE ȘI Facebook vrea să creeze o secțiune specială pentru “știrile de calitate”

Gigantul american susține că datele sale arată că, dacă fraudele cu click-uri nu ar fi incluse în categoria PHA-urilor, procentul acestora ar fi, în fapt, cu 31% mai mic în 2018 comparativ cu 2017.

Însă, indiferent de tipul de fraudă preferat de către dezvoltatorii aplicațiilor periculoase, chiar cifrele oficiale arată că sistemul de protecție folosit de Google a fost depășit de situație, iar numărul aplicațiilor periculoase care au ajuns pe smartphone-urile cu Android s-a dublat anul trecut.

Sistemul automatizat de securitate folosit de Google, Play Protect, cel care a debutat în 2017 și folosește inteligența artificială pentru a analiza comportamentul aplicațiilor, scanează zilnic, conform celor de la Google, peste 50 de miliarde de aplicații pe zi.

Google nu spune câte PHA-uri au fost descoperite anul trecut în magazinul oficial de aplicații, însă face cunoscut faptul că Play Protect a blocat până acum 1,6 miliarde de PHA-uri care erau instalate din alte surse decât magazinul oficial, Play Store.

Google nu spune nici cât reprezintă în cifră absolută procentul de 0,04% PHA-uri înregistrat anul trecut. Conform estimărilor firmei de analiză Sensor Tower, care a numărat 75,7 miliarde de aplicații de Android, ar însemna că în 2018 au fost descoperite 30,3 milioane de aplicații pentru Android cu potențial periculos.

Zecile de incidente de securitate descoperite anul trecut, care acoperă o gamă foarte largă de pericole, de la furtul datelor personale la frauda de click-uri, pare să susțină o cifră foarte mare de PHA-uri.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
android
aplicatii
securitate