Google nu a reușit să inverseze decizia autorității antitrust din Rusia privind practicile neconcurențiale

Google nu a reușit să inverseze decizia autorității antitrust din Rusia privind practicile neconcurențiale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 mar 2016

Curtea de Arbitraj de la Moscova a respins luni un apel depus de Google împotriva deciziei prin care autoritatea antitrust din Rusia a ordonat companiei, în toamna anului trecut, să renunțe la preinstalarea aplicațiilor proprii pe terminalele mobile echipate cu sistemul de operare Android, relatează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Curtea a menținut decizia luată de Serviciul Federal Antimonopol în acest caz, potrivit unui comunicat al instituției ruse. Hotărârea nu este definitivă, astfel că Google o poate contesta în instanță.

În septembrie 2015, Serviciul Federal Antimonopol a decis, în urma unei plângeri înaintate de Yandex, operatorul celui mai mare motor de căutare din Rusia, că Google încalcă legislația în domeniul concurenței prin forțarea producătorilor de dispozitive mobile Android să preinstaleze o serie de aplicații proprii.

Instituția a ordonat Google să modifice toate contractele încheiate cu producătorii de smartphone-uri și tablete pentru a se conforma cu legislația în vigoare și să plătească o amendă echivalentă cu 15% din veniturile generate în 2014 de aplicațiile preinstalate pe dispozitivele vândute în Rusia.

Șeful Google Romania va fi promovat în cadrul grupului american CITEȘTE ȘI Șeful Google Romania va fi promovat în cadrul grupului american

Google, deținută de holdingul Alphabet, este ținta mai multor investigații antitrust în Europa și Statele Unite ale Americii.

În aprilie anul trecut, Comisia Europeană a deschis oficial o anchetă referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemul Android, prin care urmărește să determine dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

Totodată, autoritățile de la Bruxelles au acuzat Google că a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe internet din Spațiul Economic European (SEE), prin favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a prețurilor în cadrul paginilor cu rezultate ale căutării generale.

De partea cealaltă a Oceanului Atlantic, Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite a lansat în septembrie 2015 o investigație împotriva Google, gigantul american fiind suspectat de practici neconcurențiale cu privire la accesul rivalilor la sistemul de operare Android pentru dispozitive mobile. Ancheta survine la doi ani de la abandonarea, din lipsă de probe, a unei investigații referitoare la motorul de căutare al companiei de internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
rusia
yandex
apel
android
aplicatii preinstalate
practici neconcurentiale
antitrust