Grupul britanic BT a pierdut aproape 10 miliarde dolari din capitalizare pe fondul unui scandal contabil la divizia italiană

Grupul britanic BT a pierdut aproape 10 miliarde dolari din capitalizare pe fondul unui scandal contabil la divizia italiană
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 ian 2017

Gigantul britanic de telecomunicații BT a pierdut 7,8 miliarde de lire sterline (aproape 9,8 miliarde dolari) din capitalizare marți, după ce a revizuit în urcare costurile legate de un scandal contabil la divizia din Italia și a avertizat că profiturile grupului vor fi afectate negativ în următorii doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

BT a anunțat o pierdere de 530 milioane de lire (661 milioane dolari) din cauza unor nereguli contabile la BT Italia, peste valoarea de 145 milioane de lire estimată în octombrie anul trecut, când grupul a prezentat primele detalii în acest caz.

Potrivit unor surse citate de Reuters, mai multe persoane din conducerea BT Italia s-au înțeles cu furnizori și terțe părți să raporteze intrări de capital peste cele reale, ceea ce a dus la raportarea unor profituri “umflate” timp de mai mulți ani. Vara trecută, conducerea BT de la Londra a fost alertată asupra situației de un denunțător.

Yahoo este investigată în SUA după atacurile hackerilor din 2013 și 2014 CITEȘTE ȘI Yahoo este investigată în SUA după atacurile hackerilor din 2013 și 2014

Un raport independent întocmit de firma de consultanță KPMG a dezvăluit între timp că “amploarea și complexitatea comportamentului inadecvat la divizia din Italia au fost cu mult mai mari decât se estima inițial“, scrie MarketWatch.

BT a înlocuit mai mulți membri din conducerea BT Italia, în frunte cu directorul general, Gianluca Cimini. Succesorul lui Cimini, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită, va prelua conducerea companiei de la 1 februarie.

Potrivit Daily Mail, procurorii italieni au deschis o anchetă penală împotriva BT Italia, pentru raportare contabilă falsă și deturnare de fonduri.

Acțiunile BT s-au depreciat cu 20,8% pe bursa londoneză, până la 3,03 lire/unitate, cea mai amplă scădere zilnică din istoria companiei. Grupul de telecomunicații a pierdut o cincime din valoarea de piață (7,8 miliarde lire, sau 9,77 miliarde dolari).

Cotația de la închiderea ședinței de marți este cea mai mică începând cu iunie 2013, arată datele investing.com.

Acțiunea BT a fost a doua cea mai tranzacționată la nivelul indicelui pan-european Stoxx Europe 600 astăzi, după titlurile băncii italiene Intesa Sanpaolo, cu un volum de peste 214 milioane de acțiuni. Volumul mediu zilnic din ultimele trei luni s-a situat la aproximativ 22,4 milioane de acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
bt
telecom
scandal contabil
italia
actiuni
capitalizare