Intel vrea să construiască în SUA cel mai mare centru de producție de cipuri AI din lume

Intel vrea să construiască în SUA cel mai mare centru de producție de cipuri AI din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2024

Intel plănuiește o explozie de cheltuieli de 100 de miliarde de dolari în patru state din SUA pentru a construi și extinde fabrici producătoare de semiconductori, după ce și-a asigurat granturi și împrumuturi federale de 19,5 miliarde de dolari și speră să obțină încă 25 de miliarde de dolari sub formă de scutiri fiscale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piesa centrală a planului de cheltuieli pe cinci ani al Intel este să transforme terenurile goale din apropiere de Columbus, Ohio, în ceea ce CEO-ul Pat Gelsinger a descris reporterilor marți drept ”cel mai mare centru de producție de cipuri AI din lume”, începând din 2027, scrie News.ro.

FOTO Nou avertisment al ANAF – Mesaje false trimise în numele instituției CITEȘTE ȘI FOTO Nou avertisment al ANAF – Mesaje false trimise în numele instituției

Guvernul SUA a anunțat miercuri fondurile federale către Intel în temeiul Legii CHIPS, trimițându-i acțiunile în creștere cu 4% în tranzacțiile anterioare deschiderii bursei.

Planul Intel va implica, de asemenea, renovarea fabricilor din New Mexico și Oregon și extinderea operațiunilor în Arizona, unde rivalul de multă vreme Taiwan Semiconductor Manufacturing Co construiește, de asemenea, o fabrică mare, despre care speră că va primi finanțare din impulsul președintelui Joe Biden de a aduce producția avansată de semiconductori înapoi în SUA.

Fondurile oferite de planul lui Biden pentru o renaștere mai largă a producției de cipuri vor ajuta în mare măsură Intel să-și repare modelul de afaceri.

Timp de zeci de ani, Intel a condus lumea în realizarea celor mai rapizi și mici semiconductori, vânzându-i la un preț premium și returând profiturile în cercetare și dezvoltare pentru a rămâne în frunte.

Dar Intel a pierdut acel avantaj în producție în anii 2010 în fața TSMC, iar marjele sale de profit s-au prăbușit pe măsură ce a redus prețurile pentru a păstra cota de piață cu produse inferioare.

Gelsinger a anunțat un plan în 2021 pentru a readuce Intel pe locul 1, dar pentru ca planul să fie profitabil, el a spus că va avea nevoie de sprijin guvernamental.

Cu această asistență în mână, acum este timpul ca Intel să cheltuie.

Gelsinger a spus că aproximativ 30% din planul de 100 de miliarde de dolari va fi cheltuit pentru costuri de construcție, cum ar fi forța de muncă, conductele și betonul. Restul va merge la cumpărarea de echipamente de fabricare a cipurilor de la firme precum ASML, Tokyo Electron, Applied Materials și KLA, printre altele.

Ponderea românilor care folosesc rețele de socializare, peste media UE CITEȘTE ȘI Ponderea românilor care folosesc rețele de socializare, peste media UE

Dincolo de granturi și împrumuturi, Intel intenționează să facă majoritatea achizițiilor din fluxurile de numerar existente. Gelsinger a spus anterior că va fi probabil necesară o a doua rundă de finanțare din SUA pentru fabricile de cipuri, pentru a restabili Statele Unite ca lider în producția de semiconductori, ceea ce a reiterat marți.

”Ne-a luat peste trei decenii să pierdem această industrie. Nu se va întoarce în trei până la cinci ani de finanțare prin CHIPS Act”, a spus Gelsinger, care s-a referit la finanțarea cu dobândă scăzută drept ”capital inteligent”.

Cu toate acestea, chiar și cu sprijinul federal, Intel trebuie să demonstreze că poate concura mai devreme decât mai târziu cu rivalii săi din Taiwan și Coreea, a declarat Ben Bajarin, CEO al companiei de analiză Creative Strategies.

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
sua
investitii