Nouă metodă de fraudă online la care apelează infractorii cibernetici

Nouă metodă de fraudă online la care apelează infractorii cibernetici
scris 16 ian 2020

Experții Kaspersky au detectat o nouă metodă de fraudă online, concepută pentru a-i păcăli pe oameni făcându-i să creadă că li se datorează compensații, incidente de acest fel fiind semnalate în SUA, Rusia, Algeria, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

"Sub pretextul de a oferi compensații financiare pentru breșele de date cu caracter personal, escrocii le cer în schimb utilizatorilor să cumpere "numere temporare de asigurare socială din SUA", în valoare de aproximativ 9 dolari fiecare. Au fost descoperite victime în Rusia, Algeria, Egipt și Emiratele Arabe Unite, precum și în alte țări. Confidențialitatea și protecția datelor sunt printre cele mai discutate subiecte din ultimii ani. Nu este nicio surpriză, având în vedere și sancțiunile pentru companiile care au înregistrat scurgeri de date. Acesta, la fel ca orice subiect care ocupă agenda publică, a atras atenția infractorilor dornici să câștige bani pe spezele altora (...) Schema implică un site, care ar fi deținut de Data Protection Fund, fondat de US Trading Commission. După cum s-a menționat, fondul emite compensații pentru cei care ar fi fost ținta unei breșe de date cu caracter personal și este disponibil pentru cetățeni din orice țară din lume", se arată într-un comunicat de presă al Kaspersky.

Apple cumpără Xnor.ai, un startup de inteligență artificială CITEȘTE ȘI Apple cumpără Xnor.ai, un startup de inteligență artificială

Conform analizei de specialitate, pentru cei interesați, site-ul se oferă să verifice dacă datele utilizatorului au făcut vreodată obiectul unei breșe, scrie Agerpres.

"În acest scop, doritorii trebuie să furnizeze numele de familie, prenumele, numărul de telefon și conturile de social media. Mai departe, este afișată o alertă care indică faptul că utilizatorul a fost victima unei breșe de date, care poate include date precum fotografii, videoclipuri și informații de contact, care să permită utilizatorului să obțină o compensație de câteva mii de dolari. Escrocii nu solicită, însă, utilizatorului doar să introducă un număr de card bancar, iar apoi să aștepte plata, ci sunt obligați să-și comunice numerele de asigurare socială (SSN - un număr format din nouă cifre, eliberat cetățenilor americani, precum și rezidenților care lucrează permanent sau temporar). În oricare dintre scenarii - fie că este vorba despre absența unui cod SSN sau de introducerea corectă a unui SSN existent - site-ul avertizează asupra existenței unor erori și se oferă să vândă un număr temporar, la prețul de 9 dolari. Dacă este de acord, victima este redirecționată către un formular de plată în rusă sau engleză, cu prețul de achiziție specificat în ruble, respectiv în dolari. Formularul afișat depinde de IP-ul victimei", scriu specialiștii.

Pentru a rămâne protejați de posibilele riscuri de fraudă online, experții Kaspersky recomandă: nu aveți încredere în ofertele de plată, folosiți resurse de încredere, utilizați o sursă de securitate fiabilă pentru o protecție completă împotriva unei game largi de amenințări.

viewscnt
Afla mai multe despre
fraudă online
infractori cibernetici