Ponderea gospodăriilor din România care aveau acces la Internet de acasă a crescut

Ponderea gospodăriilor din România care aveau acces la Internet de acasă a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Ponderea gospodăriilor din România care aveau acces la Internet de acasă a ajuns, în acest an, la 85,7% din total, în creștere cu 3,6% față de anul 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform statisticii oficiale, proporția persoanelor cu vârste între 16 și 74 de ani care au folosit vreodată internetul a fost de 92,5%, cu 2,8 puncte procentuale mai mult, de la un an la altul, scrie Agerpres.

Sindicatul ANCOM, scrisoare către CE: Ajutați-ne să scoatem instituția de sub incidența noilor modificări ale Codului Fiscal. Altfel, independența va fi afectată, operatorii nu vor mai investi suficient, abonamentele se vor scumpi! CITEȘTE ȘI Sindicatul ANCOM, scrisoare către CE: Ajutați-ne să scoatem instituția de sub incidența noilor modificări ale Codului Fiscal. Altfel, independența va fi afectată, operatorii nu vor mai investi suficient, abonamentele se vor scumpi!

În anul 2023, dintre gospodăriile din România, 85,7% au acces la rețeaua de Internet de acasă, iar în mediul urban 89,8% dintre gospodării sunt conectate la Internet, cu 9,5% puncte procentuale peste ponderea de 80,3% a gospodăriilor din mediul rural.

În profil teritorial, conectarea la Internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea București-Ilfov (92,9%), urmată de regiunile Nord-Vest (89,1%) și Vest (87,7%). La polul opus, cu cele mai mici ponderi, se situează regiunile Sud-Est (81,7%) și Sud-Muntenia (82,9%).

Potrivit INS, numărul de persoane din gospodării constituie un factor de influență important, în ceea ce privește conectarea la Internet, astfel că, față de anul 2022, în anul curent, s-a constatat o creștere cu 8,4% a ponderii gospodăriilor cu acces la Internet în rândul gospodăriilor formate dintr-o singură persoană, a celor formate din două persoane (+2,5%) și din trei sau mai multe persoane (+1,3%).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani, ponderea persoanelor care utilizează sau au utilizat vreodată internetul a fost de 92,5%, în creștere cu 2,8 puncte procentuale față de anul anterior, din care 96,4% au utilizat internetul în ultimele trei luni. În funcție de frecvența folosirii internetului, 70,4% dintre persoane încadrate în acest segment de vârstă au folosit internetul de mai multe ori pe zi, iar 21,6% o dată pe zi sau aproape în fiecare zi.

Pe regiuni de dezvoltare, cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă de 16-74 de ani care utilizează sau au utilizat vreodată internetul a fost de 97,3% în regiunea București-Ilfov, urmată de regiunea Vest cu 96,3%. Pe de altă parte, regiunea Sud-Est cu o proporție de 88,7%.

Apple pregătește două noi iPad-uri pentru primăvară CITEȘTE ȘI Apple pregătește două noi iPad-uri pentru primăvară

Datele oficiale relevă faptul că, în anul 2023, ponderea persoanelor care utilizează sau au utilizat vreodată internetul din grupa de vârstă 16-34 de ani a fost de 98,6%, în timp ce pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 și 74 de ani a ajuns la 81,4%.

La nivelul anului anterior, 88,9% dintre persoanele din România, cu vârste între 16 și 74 de ani au utilizat internetul în ultimele 12 luni, cu 2,2 puncte procentuale sub media Uniunii Europene (UE).

De asemenea, dintre cele 27 de state-membre ale UE, în 15 țări ponderea persoanelor de pe segmentul 16-74 ani care au utilizat internetul în ultimul an a depășit media europeană, cea mai mare pondere înregistrându-se în Luxemburg (98,4%), iar cea mai mică în Croația (82,9%). În România s-a înregistrat o creștere a utilizării internetului, în ultimele 12 luni, în rândul persoanelor de 16-74 de ani, de 2,7 puncte procentuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
ins