Premieră națională: Vodafone România a lansat în Capitală o rețea 5G

Premieră națională: Vodafone România a lansat în Capitală o rețea 5G
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 15 mai 2019

Vodafone România a lansat, miercuri, în premieră națională, o rețea care permite furnizarea de servicii 5G în câteva zone aglomerate din Capitală, disponibile pe spectrul actual al companiei, a afirmat Cătălin Buliga, directorul tehnic al Vodafone România la o întâlnire cu presa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În prezent, rețeaua 5G Supernet este disponibilă în zona Pipera-Voluntari, unde există o concentrare de clienți, dar ne vom extinde în perioada următoare spre Băneasa și alte zone din Capitală, plus câteva orașe din țară", a afirmat Buliga, directorul tehnic al Vodafone România.

Tehnologia 5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G. Această performanță va crea noi utilizări pe toate planurile, respective soluții de realitate augmentată, posibilitatea companiilor de a implementa o rețea wireless locală și capacitatea de a răspunde corespunzător la consumul tot mai mare de conținut multimedia.

Clienții Vodafone România vor avea acces la potențialul tehnologic al rețelei 5G de îndată ce telefoanele 5G vor fi disponibile pe piață. Clienții care se înregistrează acum pe www.vodafone.ro vor putea beneficia primii de serviciile 5G furnizate de companie.

Pentru rețeaua Supernet 5G, Vodafone România a utilizat stații radio produse de Huawei (China). Infrastructura de bază (core network) a companiei este construită pe echipamente Huawei și Ericsson, a afirmat Buliga în cadrul întâlnirii.

Veniturile Vodafone România au scăzut în anul fiscal 2018 CITEȘTE ȘI Veniturile Vodafone România au scăzut în anul fiscal 2018

Vodafone România este al doilea operator de telefonie mobilă după cifra de afaceri și numărul de clienți. Operatorul român este parte a grupului britanic de telecomunicații Vodafone.

De la intrarea pe piață, în anul 1996, când au fost lansate comercial serviciile GSM de telefonie mobilă (2G), Vodafone România a fost primul operator telecom care a furnizat servicii GPRS (în 2001) și mai apoi servicii 3G (în 2005) și 4G (în 2012).

În 2018, compania a lansat prima rețea NB-IoT din România cu acoperire națională pregătită să ofere companiilor posibilitatea de a beneficia de o gamă largă de soluții și de aplicații menite să îmbunătățească și să eficientizeze procesele de afaceri. 

Licitația pentru licențele de telecomunicații din generația a cincea (5G) va fi încheiată la 31 octombrie, licențele vor fi acordate până la 15 decembrie, iar utilizarea acestora de către ofertanții câștigători va fi posibilă începând cu 1 ianuarie 2020, potrivit unui calendar propus industriei de telecomunicații de către autoritatea de reglementare (ANCOM).

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
5g
supernet 5g