RAPORT: Peste o treime dintre atacurile bancare cu malware din 2019 au vizat corporațiile

RAPORT: Peste o treime dintre atacurile bancare cu malware din 2019 au vizat corporațiile
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2020

În 2019, 773.943 utilizatori ai soluțiilor Kaspersky au fost atacați de troieni bancari, iar dintre aceștia, o treime (35,1%) erau corporații, arată analiza companiei de securitate cibernetică asupra peisajului amenințărilor financiare, potrivit căreia 30% intre utilizatorii globali atacați de malware-ul bancar proveneau din Rusia , urmată de Germania (cu o pondere de peste 7%) și de China (peste 3%).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În 2019, 773.943 utilizatori ai soluțiilor Kaspersky au fost atacați de troieni bancari. Dintre aceștia, o treime (35,1%) erau corporații", indică rezultatele analizei Kaspersky asupra peisajului amenințărilor financiare, scrie News.ro.

Troienii bancari sau “bankers” sunt printre cele mai răspândite instrumente folosite de atacatorii cibernetici, în scopul principal de a fura bani. De obicei, troienii bancari caută datele de identificare ale utilizatorilor pentru plățile electronice și pentru serviciile de banking online, deturnează parolele unice și apoi transmit aceste date către atacatori.

VIDEO Netflix adaugă o funcție pentru blocarea ecranului pe smartphone CITEȘTE ȘI VIDEO Netflix adaugă o funcție pentru blocarea ecranului pe smartphone

"În 2019, o treime dintre aceste atacuri au vizat utilizatorii corporativi, o creștere față de ponderile de 24%-25%, care rămăseseră relativ constante în ultimii trei ani. Potrivit experților, motivul este clar: atacurile asupra sectorului B2B nu numai că pot oferi acces la conturile bancare sau la sistemele de plăți, dar, prin expunerea angajaților, pot de asemenea compromite resursele financiare ale unei companii", arată raportul companiei.

Datele colectate arată, totodată, că Rusia și-a menținut poziția de cea mai vizată națiune în anul 2019, de acolo provenind peste 30% dintre utilizatorii globali atacați de malware-ul bancar. Este urmată de Germania (cu o pondere de peste 7%) și China (peste 3%).

“În timp ce numărul total de atacuri cu troieni bancari a scăzut în 2019, interesul tot mai mare pentru datele personale ale utilizatorilor corporatiști indică faptul că nu suntem încă feriți de amenințările financiare. Prin urmare, cerem tuturor utilizatorilor să rămână vigilenți atunci când efectuează operațiuni financiare de pe calculator. Aflându-ne într-o perioadă în care lucrul de acasă a atins cote extrem de înalte, în contextul pandemiei, este deosebit de important să nu subestimăm interesul atacatorilor cibernetici pentru furturile de bani”, spune Oleg Kupreev, expert în securitate la Kaspersky.

Raportul mai arată că în 2019, ponderea phishing-ului financiar a crescut de la 44,7% la 51,4% din totalul incidențelor de phishing detectate.

Aproape una din trei încercări de a vizita o pagină de phishing blocată de produsele Kasperksy a fost legată de o tentativă de phishing bancar (27%).

Ponderea atacurilor de phishing asupra sistemelor de plată și a magazinelor online a reprezentat aproape 17% și, respectiv, peste 7,5% în 2019. Aceasta pondere este similara cu nivelurile din 2018.

Ponderea phishing-ului financiar întâlnit de utilizatorii de Mac a scăzut ușor, reprezentând 54%.

În 2019, numărul de utilizatori atacați cu troieni bancari a fost de 773.943, o scădere față de cele 889.452 ținte atacate în 2019.

Potrivit raportului, 35,1% dintre utilizatorii atacați cu malware-ul bancar au fost utilizatori corporatiști, față de 24,1% în 2018.

"Utilizatorii din Rusia, Germania și China au fost atacați cel mai frecvent de malware-ul bancar", arată concluziile raportului.

În ceea ce privește malware bancar pe Android, în 2019, numărul de utilizatori care au întâlnit un malware bancar a scăzut la puțin peste 675.000, de la aproximativ 1,8 milioane. Rusia, Africa de Sud și Australia au fost țările cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de malware bancar pe Android.

"Experții Kaspersky recomandă companiilor să ia următoarele măsuri de protecție împotriva amenințărilor financiare: Investiți în formarea periodică a personalului în ceea ce privește securitatea cibernetică, pentru ca angajații să nu dea click pe link-urile sau atașamentele primite de la surse necunoscute. Utilizați soluții de protecție mobilă sau protecție a traficului corporativ pe internet, pentru a vă asigura că dispozitivele angajaților nu sunt expuse la amenințări financiare sau de alt gen. Ultima ajută la protejarea acelor dispozitive pentru care un antivirus normal nu este disponibil", spun specialiștii companiei.

Ei recomandă companiilor să folosească tehnologii avansate de detecție și reacție, care permit inclusiv interceptarea de malware bancar necunoscut și le oferă echipelor de Securitate cibernetică vizibilitate deplină în rețea și o automatizare a răspunsurilor.

"Oferiți echipei dumneavoastră de Securitate cibernetică acces la Threat Intelligence, astfel încât să rămână la curent cu cele mai recente tactici și instrumente utilizate de atacatori", mai spun ei.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Portofoliul companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky, precum și 270.000 de companii client.

viewscnt
Afla mai multe despre
malware
kaspersky