Startup-urile europene de tehnologie vor primi anul acesta cu 40 de miliarde de dolari mai puțin decât în 2022

Startup-urile europene de tehnologie vor primi anul acesta cu 40 de miliarde de dolari mai puțin decât în 2022
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 dec 2023

Finanțările acordate startup-urilor europene de tehnologie se vor opri anul acesta la 45 de miliarde de dolari, conform unei estimări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O analiză realizată de Atomica arată că, până la finele acestui an, startup-urile europene de tehnologie urmează să primească undeva la jumătatea finanțărilor de care s-au bucurat anul trecut.

Estimarea arată că startup-urile sunt pe punctul de a primi 45 de miliarde de dolari în 2023, cu 40 de miliarde de dolari mai puțin decât cele 85 de miliarde de dolari primite în 2022.

Startup-ul finandez de realitate mixtă Varjo a lansat casca XR-4, de 3.990 de dolari, pentru a concura Apple și Microsoft CITEȘTE ȘI Startup-ul finandez de realitate mixtă Varjo a lansat casca XR-4, de 3.990 de dolari, pentru a concura Apple și Microsoft

Aceeași analiză arată că startup-urile strâng mai puțini bani în fiecare etapă de finanțare și că cel mai mult au de suferit companiile mai mari.

Anul acesta, vor putea fi numărați doar șapte unicorni (startup-uri evaluate la peste un miliard de dolari). Spre comparație, au fost 48 de unicorni în 2022 și 108 în 2021.

Analiștii interpretează, însă, într-un mod optimist evoluția din ultimii ani. Aceștia spun că 2021 și 2022 au fost ani excepționali (o consecință a ratelor dobânzilor mai mici și a creșterii utilizării tehnologiei în timpul pandemiei), iar acum se revine la un ritm mai mic, dar, poate, mai sănătos de creștere.

Un alt semnal pozitiv este revenirea valorii totale a ecosistemului tehnologic european la 3 trilioane de dolari, după ce a scăzut cu 400 de miliarde de dolari în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
startup
tehnologie
finanțare
europa