Toshiba vrea să obțină o linie de credit de peste 2 miliarde de dolari pentru a acoperi costurile scandalului cu care se confruntă

Toshiba vrea să obțină o linie de credit de peste 2 miliarde de dolari pentru a acoperi costurile scandalului cu care se confruntă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 dec 2015

Conglomeratul japonez Toshiba, cu activități care variază de la producerea de laptopuri și electronice la furnizarea de energie nucleară,  intenționează să contracteze o nouă linie de credit în valoare de 300 de miliarde de yeni (2,27 miliarde de dolari), la finele lunii ianuarie, pentru a putea acoperi costurile scandalului legat de falsificarea unor documente contabile, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania niponă a contractat deja o linie de credit de 400 de miliarde de yeni (3,03 miliarde dolari) în septembrie, în contextul în care trece printr-un amplu proces de restructurare, după ce o firmă de audit a descoperit în aprilie că Toshiba a raportat sistematic profituri anuale peste cele realizate de fapt.

Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat recent ratingul datoriilor Toshiba, încadrându-le în categoria "junk", ceea ce va duce la creșterea semnificativă a costurilor de finanțare pentru companie.

Președintele Toshiba, Hisao Tanaka, dar și alte persoane cu atribuții de conducere, au demisionat în luna iulie, în urma scandalului în care este implicată compania niponă.
În ultimii șapte ani, profitul companiei ar fi fost "umflat" cu 155 de miliarde de yeni (1,2 miliarde de dolari), după ce persoanele din conducere ar fi stabilit obiective financiare foarte greu de atins de către angajați.

Compania a anunțat luna aceasta că va renunța la 6.800 de locuri de muncă, echivalentul a 3% din personal, în condițiile în care pentru actualul exercițiu fiscal (care se va încheia în luna martie 2016) estimează pierderi record de 550 de miliarde de yeni (4,16 miliarde de dolari).

În plus, autoritățile nipone au propus amendarea companiei cu suma de 7,4 miliarde yeni (56 milioane de dolari), ca urmare a raportărilor false privind profitul din ultimii șapte ani, aceasta fiind cea mai mare sancțiune financiară impusă unei firme din Japonia pentru nereguli contabile.

Toshiba a constituit anterior provizioane de 8,4 miliarde de yeni (63 milioane de dolari) ca urmare a scandalului privind falsificarea profiturilor, pentru acoperirea eventualelor amenzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
toshiba
rezultate
restructurare
audit
linie de credit