Trump analizează interzicerea, în următoarele zile, a achizițiilor de echipamente produse de Huawei și ZTE

Trump analizează interzicerea, în următoarele zile, a achizițiilor de echipamente produse de Huawei și ZTE
scris 27 dec 2018

Președintele american Donald Trump analizează semnarea, anul viitor, a unui ordin executiv prin care să declare stare de urgență națională și interzicerea achizițiilor de echipamente de telecomunicații fabricate de Huawei și ZTE de către companiile americane, au declarat trei persoane apropiate situației, citate de Reuters.

Aceasta ar fi ultima msură a administrației Trump de a bloca accesul pe piața americană a Huawei Technologies și al ZTE, cei mai mari producători chinezi de telecomunicații. Statele Unite acuză că cele două companii lucrează în beneficiul guvernului chinez și că echipamentele lor pot fi folosite pentru spionarea americanilor, arată news.ro.

Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, inclusiv României, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

Ordinul executiv, luat în considerare de peste opt luni, ar putea fi semnat cel mai devreme în luna ianuarie și ar putea impune Departamentului pentru Comerț să nu mai permită companiilor americane să cumpere echipamente de la producători străini de telecomunicații care implică riscuri de securitate naționale semnificative, au spus surse din industria de telecomunicații și din administrația de la Casa Albă.

Este improbabil ca ordinul executiv să menționeze în mod direct Huawei sau ZTE, dar oficialii Departamentului pentru Comerț vor interpreta probabil că au dreptul să limiteze extinderea echipamentelor fabricate de cele două companii, a spus una dintre surse.

Sursele au precizat că textul ordinului executiv nu a fost finalizat.

Ordinul executiv ar invoca o lege numită International Emergency Economic Powers Act, care oferă președintelui autoritatea de a reglementa comerțul ca reacție la o urgență națională care pune în pericol Statele Unite.

Problema este cu atât mai urgentă cu cât operatorii americani wireless caută parteneri în timp ce se pregătesc să adopte viitoarea generație de rețele 5G.

În luna august, în Statele Unite a fost adoptată o lege care interzice guvernului să utilizeze echipamente Huawei și ZTE.

Vineri, în România, Huawei a ieșit la atac pe piața locală, prezentându-și calitatea produselor și arătând că nu a avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele sale. 

Compania a transmis că, în ultimele săptămâni, efortul Huawei de a implementa tehnologia 5G a avut parte de acoperire mediatică extinsă, dar că, din păcate, în spațiul public ar fi fost furnizate informații inexacte sau ar fi fost folosite date eronate dezinformând publicul.

Huawei arată că, în momentul de față, este singurul furnizor de echipamente din industrie care poate oferi un set complet de soluții integrate 5G, până în prezent, semnând  25 de contracte comerciale pentru implementarea tehnologiei 5G și mai mult de 50 de înțelegeri comerciale cu operatori din întreaga lume.

Vodafone România anunță disponibilitatea a două smartphone-uri Xiaomi. La ce preț sunt vândute CITEȘTE ȘI Vodafone România anunță disponibilitatea a două smartphone-uri Xiaomi. La ce preț sunt vândute

Referitor la acuzațiile privind securitatea, Ken Hu, Rotating Chairman la Huawei, spune că "este mai bine să lași faptele să vorbească de la sine. Nu am avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele noastre. Credem însă că securitatea cibernetică reprezintă o problemă reală pe întreg globul. Este o vulnerabilitate care afectează întreaga industrie și trebuie să o abordăm împreună".

“Având în spate cea mai strictă verificare din partea autorităților de reglementare sau a clienților noștri, nu a existat nicio dovadă că echipamentul nostru ar reprezenta o amenințare la adresa securității. Suntem dispuși să purtăm discuții deschise cu oricine are îngrijorări legitime, dar pentru orice acuzații neîntemeiate ne vom apăra cu fermitate și nu vom permite ca reputația noastră să fie afectată", a concluzionat acesta.

La nivel global, mai multe companii s-au distanțat față de Huawei.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
5g