Un consortiu chinez ar putea prelua Opera Software pentru 1,2 miliarde dolari

Un consortiu chinez ar putea prelua Opera Software pentru 1,2 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 feb 2016

Opera Software, dezvoltatorul browser-ului de web cu același nume, a acceptat o ofertă de preluare din partea unui consortiu chinez, care evaluează compania norvegiană la 10,5 miliarde coroane norvegiene (1,2 miliarde dolari). Board-ul Opera a anunțat, miercuri, că va recomanda acționarilor propunerea înaintată de consortiul din China, în condițiile în care prețul pe acțiune este cu 46% peste ultima închidere de la bursa din Oslo.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consortiul chinez este condus de fondul de private equity Golden Brick Capital Management și include companiile Kunlun Tech, Qihoo 360 Technology și Yonglian Investment, potrivit unui comunicat al Opera Software.

Acționarii Opera vor primi 71 coroane (peste 8,32 dolari) pentru fiecare acțiune deținută, preț cu 45,6% peste cotația de 48,77 coroane (5,72 dolari) de la închiderea sesiunii bursiere din 5 februarie, când au apărut primele informații privind o eventuală preluare a companiei norvegiene. Raportat la cotațiile medii din ultima lună, prețul oferit este mai mare cu 56%.

Câți bani câștigă (sau pierd) în timp real marile companii de tehnologie CITEȘTE ȘI Câți bani câștigă (sau pierd) în timp real marile companii de tehnologie

Titlurile Opera au fost suspendate de la tranzacționare în perioada 6-9 februarie. În jurul orei 12:40 miercuri, acțiunile companiei se tranzacționau la 66,9 coroane (7,85 dolari), cu 37,2% peste referință.  

În urma tranzacției, Opera va avea acces la baza de utilizatori din China a companiilor de internet Kunlun și Qihoo, precum și la resurse suplimentare de finanțare, se arată în comunicat.

Fondată în 1995, Opera Software are peste 350 milioane de utilizatori la nivel mondial, cel mai popular produs din portofoliul companiei fiind familia de browsere Opera pentru dispozitive mobile și PC-uri.

În 2015, compania a raportat venituri de aproape 616 milioane dolari, în urcare cu 28% de la 480,8 milioane dolari în anul anterior. Profitul operațional înaintea dobânzilor, taxelor și amortizărilor (EBITDA) a scăzut, însă, cu 8,5%, la 108 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
opera software
consortiu
china
preluare
oferta