Un studiu clinic a stabilit că utilizarea rețelelor sociale crește depresia

Un studiu clinic a stabilit că utilizarea rețelelor sociale crește depresia
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 12 nov 2018

Primul studiu experimental care a cercetat cauzalitatea dintre utilizarea Facebook și a altor platforme similare pe de o parte și depresie, pe de altă parte, a stabilit că există, într-adevăr, o legătură clară și directă între cele două.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Experimentul a fost realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Pennsylvania, iar desfășurarea și concluziile acestuia au fost publicate în Revista de Psihologie Clinică și Socială.

La experiment au participat 143 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, care au completat la începutul cercetării un chestionar privind starea emoțională de la acel moment.

Tot la începutul studiului, au fost notate informații privind folosirea rețelelor sociale în cazul fiecăruia dintre participanți. Cercetătorii au dorit să evalueze cât timp alocă participanții săptămânal pentru această activitate.

Au fost create două grupuri de control. Un grup a continuat să folosească rețele sociale în mod normal, iar celălalt grup a avut limitat timpul de acces la 10 minute pe zi. Pentru acest studiu au fost alese Facebook, Instagram și Snapchat.

Apple admite probleme de calitate la unele modele de iPhone X și MacBook Pro. Reparații gratuite CITEȘTE ȘI Apple admite probleme de calitate la unele modele de iPhone X și MacBook Pro. Reparații gratuite

După două săptămâni, a fost verificat ritmul de utilizare a rețelelor sociale în cazul celor două grupuri de control și a fost reevaluată starea emoțională a acestora.

Oamenii de știință au ajuns astfel la concluzia că folosind mai puțin rețelele sociale nivelul depresiei și al sentimentului de singurătate scad. De asemenea, s-a constatat că în cazul celor care au început experimentul cu depresie, această stare s-a accentuat din cauza folosirii rețelelor sociale.

Una dintre explicații este că acest gen de socializare declanșează o comparație continuă pe care subiectul o face între propria persoană și ceea ce vede la ceilalți.

Deși se discută de mulți ani despre legătura dintre rețelele sociale și depresie sau singurătate, acesta este primul studiu experimental făcut în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
instagram
snapchat
studiu
experiment
depresie