Volumul de date care pot fi consumate în roaming fără taxe suplimentare a crescut de la 1 ianuarie 2020, anunță ANCOM

Volumul de date care pot fi consumate în roaming fără taxe suplimentare a crescut de la 1 ianuarie 2020, anunță ANCOM
scris 9 ian 2020

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE (Uniunea Europeană plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein), fără aplicarea unor taxe suplimentare, potrivit unui comunicat emis joi de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

"Tot de la această dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel: suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 euro/GB, fără TVA; suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenți/minut, fără TVA", arată ANCOM.

Pentru anul 2020, nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS este autorizat să o perceapă propriilor clienți pentru apelurile primite în roaming în SEE, în condițiile prevăzute în Decizia președintelui ANCOM nr. 679/2019, a scăzut de la 0,85 la 0,79 eurocenți/minut, fără TVA, scrie News.ro.

Accenture achiziționează divizia de securitate cibernetică Symantec de la Broadcom CITEȘTE ȘI Accenture achiziționează divizia de securitate cibernetică Symantec de la Broadcom

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2020 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% față de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Cu începere de la 1 ianuarie 2020 suprataxa nu va putea depăși 3,5 euro/GB (0,35 eurocenți/MB), fără TVA.

"În cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra-opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 3,5 euro, fără TVA, utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB", precizează ANCOM.

În cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma inițial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plătește din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează).

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip "widget". Aplicația a fost actualizată cu tariful de 3,5 euro/GB, valabil începând cu data de 1 ianuarie 2020. Aplicația oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepția celor ai RCS&RDS, operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
roaming
ancom