Apare o platformă oficială pentru certificate de urbanism, autorizații de construire, recepția lucrărilor

Apare o platformă oficială pentru certificate de urbanism, autorizații de construire, recepția lucrărilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2023

Inspectoratul de Stat în Construcții va înființa și gestiona Registrul Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor, conform unei inițiative a actualei coaliții de guvernământ. Autoritățile administrației publice vor avea obligația completării și utilizării registrului pentru emiterea și pentru prelungirea valabilității certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, precum și completarea datelor despre recepția la terminarea lucrărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

”Acest Registru va cuprinde informații legate de certificatele de urbanism, autorizațiile de construire și recepția la terminarea lucrărilor, precum și informații cu privire la rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri, securitatea la incendiu și igienă, sănătate și mediu înconjurător. Acestea sunt unele din informațiile esențiale Ia care cetățenii ar trebui să aibă acces atunci când se informează cu privire la o clădire”, arată inițiatorii.

Instituțiile, inclusiv firme, care furnizează servicii de interes public - obligate să asigure programări online. Programările, posibile prin Ghișeul.ro CITEȘTE ȘI Instituțiile, inclusiv firme, care furnizează servicii de interes public - obligate să asigure programări online. Programările, posibile prin Ghișeul.ro

Conform proiectului, Registrul Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor cuprinde informații legate de certificatele de urbanism, autorizațiile de construire și recepția la terminarea lucrărilor, precum și, după caz, informații depsre:

a)   rezistență mecanică și stabilitate;

b)  securitate la incendiu;

c)   igienă, sănătate și mediu înconjurător;

d)  siguranță și accesibilitate în exploatare;

e)   protecție împotriva zgomotului;

f)  economie de energie și izolare termică;

g)   utilizare sustenabilă a resurselor naturale.

”În vederea asigurării disciplinei în construcții pentru emiterea și pentru prelungirea valabilității, în condițiile legii, a certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, precum și despre recepția la terminarea lucrărilor, autoritățile administrației publice competente au obligația completării și utilizării Registrul Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor”, prevede totodată proiectul.

VIDEO Cormoranii nu mai au nicio scăpare în noul mandat al lui Petre Daea CITEȘTE ȘI VIDEO Cormoranii nu mai au nicio scăpare în noul mandat al lui Petre Daea

”Crearea unui Registru Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor va îmbunătăți relația cetățenilor cu statul, în sensul optimizării operațiunilor ce privesc autorizațiile de construire. Tot în vederea optimizării relației dintre cetățean și stat, cetățenii vor putea consulta Registrul Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor pentru a afla informații cu privire la: siguranța și accesibilitatea în exploatare, protecția împotriva zgomotului, economia de energie și izolare termică, precum și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”, mai arată inițiatorii.

Aceștia prevăd ca registrul să fie înființat în termen de un an de la promulgarea legii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
registru
autorizații
urbanism
certificate
proiect